Hippocrates: Medicine Becomes a Science

Илюстрация: Robert Thom

Здравни препоръки от Древността

Ако се чувствате бомбардирани от съвети как да бъдете здрави, не сте единствени. Здравословни диети, пречистване със сокове или прием на определени вещества са няколко от препоръките в наши дни, но тенденциите в здравословното хранене не са нищо уникално или значително иновативно. Това, което наистина може да ви изненада, е какви са съветите на древните лечители за здравето.

"Доверявайте се на сънищата си."

Гален

Гръцки лечител на име Гален, който се грижел за здравословното състояние на Марк Аврелий, е написал стотици страници медицински трудове около 150 г. пр.н.е. Според някои от тях Гален твърдо вярвал в това, че сънищата на човек предвиждат и го предупреждават за здравословни проблеми, с които той е склонен да се сблъска. Преди да съдим Гален твърде сурово, трябва да признаем признанието му, че някои от сънищата ни все пак са произволна селекция от преживяното през деня, вместо диагноза за здравословното ни състояние. Но както той е написал в труда си "Диагноза на съня": "Сънят индикира разкриване на тялото. Някой, който сънува пожар, страда от жълта жлъчка, но ако сънува дим, мъгла или дълбока тъмнина – страда от черна жлъчка. Тъжната буря показва, че студената влага наоколо изобилства; сняг, лед и градушка означават настинка и хрема. (…) Но в съня съзнанието не произвежда впечатления, основаващи се само на разпорежданията на тялото, а също и на нещата, които обикновено правим всеки ден. Някои са породени от нашите мисли и чувства, и всъщност е възможно част от тях да се разкрият от един вид пророчество... диагностицирането на тялото от видения насън става много трудно."

"Не променяйте диетата си твърде внезапно."

Хипократ

Известен като бащата на медицината, Хипократ звучи като име, на което всеки би се доверил. Той обяснява предимствата на бавното преминаване към нова здравословна диета. Той твърди, че по негово време някои хора се хранят веднъж на ден, докато други хапват по два пъти дневно. Според Хипократ ако човек, който е привикнал да се храни еднократно през деня, внезапно добави ново хранене към всекидневната си рутина, това може да доведе до болест. "Защото има хора, които просто не могат да привикнат към хранене по-често, просто защото внезапно са решили да е така. Затова ако те го направят дори за ден, това може да им нанесе щети в здравословен аспект. Могат да се почувстват тежки и тромави, да започнат да се прозяват и да се чувстват изморени; могат да се сблъскат със симптоми като диария, внезапна остра коремна болка или метеоризъм. Това може да предизвика не само физически, но и душевен дискомфорт и да доведе до симптоми на истинска болест."

"Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до обриви."

Гален

Както Гален обяснява в "Изкуството на лечителя", хората с по-висока телесна температура, червени бузи и твърде жизнерадостно настроение, могат да имат по-особен, както той го нарича "кървав тен". Противно на модерното разбиране, че алкохолът е дезинфектант на организма, Гален обяснява, че такива хора са значително по-предразположени към треска, заразяване с грипни състояния и кожни раздразнения.

"Ако сте бременна, стойте далеч от хамаци."

Сушрута

Индийският медик и писател Сушрута е автор на медицински текст на санскрит, написан около 600 г. пр.н.е. Там се състоят предупреждения към бременните жени да избягват определени активности като движение с голяма скорост, могат да доведат до падания, наранявания или да употребяват субстанции, от които може да им прилошее. Дотук логично. Сушрута има доста конкретни предупреждения за дейности, които бременните трябва да избягват – да не яздят кон, да се люлеят на хамак или да седят на нервна земя. Според древния учен това можело да доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Сред забраните присъстват всякакви сексуални контакти и люлеене на люлка.

"Ако искате да се предпазите от бременност, кихайте."

Сораний от Ефес

Сораний, гръцки лекар, работил в Рим около началото на 2. век, имал много какво да сподели за менструацията, контрацепцията и аборта. Както той пише в своята "Гинекология", кихането може да изгони семенната течност на мъжа от женското тяло и да служи като ефективен метод за контрол на процеса по зачеване. Следователно, това откритие можело да се използва и за контролиране на раждаемостта. Смело, а? Важен елемент от ритуала обаче е да не забравите, че трябва да клякате, преди да започнете да кихате. "И по време на сексуалния акт в критичния момент жената трябва да остане с повишено внимание, да се освободи от хватката на мъжа, бързо да клекне, да предизвика кихане и старателно да се почисти." Препоръките сочат, че тя може дори да пийне нещо студено. За по-сигурно.

"Парчета нагорещено желязо срещу хемороиди."

Хипократ

Писанията на Хипократ за проблемите на деликатни места са запазени и до днес и едно от тях гласи, че хемороди най-добре да се третират с парчета нагорещено желязо. Няма да изпадаме в подробности, но най-общо, след като ден предварително пациентът трябва да се "прочисти", идва момент да го жигосат отзад.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види