Кадър от изложбата базар "Вълнен свят – сто мартенски сюжета" в АЕК "Етър"

Мартеницата и неаполитанската пица - защитени от ЮНЕСКО

Мартеницата и приготвянето на пица по неаполски бяха включени в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Решенията бяха взети по време на среща на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в остров Чеджудо, Южна Корея.

Мартеницата е обредна украса от усукани конци, които се слагат на 1 март за здраве. Тя е малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­– бяло и червено. Обичаят е характерен за Балканския полуостров и се е превърнал в балканска традиция.

Номинацията е на няколко нации - България, Румъния, Молдова и Република Македония, съобщиха от Министерството на културата.

Снимка: Alexandra Gorn

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант. В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 °C" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".

Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума. Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен. 

Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.

Други от новите културни ценности в списъка на ЮНЕСКО са карнавалът в Базел, Швейцария, и конструирането на традиционни лодки в Индонезия. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види