Снимка: Guliver/iStock

Тялото си има свои начини да ни прави щастливи

Наближава Нова година и трескавата подготовка за промяната, която ще направим в живота си от вечерта на 31 декември за сутринта на 1 януари едва ли е подминала мнозина. Не че не подкрепяме това човек да работи върху себе си – напротив. Но науката се намесва, за да покаже, че удволетвореността не зависи изцяло от действията и очакванията ни, ами е резултат от двупосочен процес. Колкото по-балансирани са така наречените "хормони на щастието" в тялото ни, толкова по-стимулирани сме да работим върху целите си, и обратното.

Свикнали сме да приемаме, че щастието е външна даденост. Това обаче е само едната част от уравнението. Изглежда, разковничето е в нас - щастието е в главата ни. Не, не метафорично; буквално: то е резултат от химичните взаимодействия в мозъка ни. Данни от проучване сочат, че едва 10% от удволетвореността ни се определят от житейските обстоятелства. 40% са следствие на мислите и действията ни, а 50% се дължат на гени. Така че, вместо да седим в очакване и последният ни проблем да се разреши, за да се почувстваме добре, можем да създадем предпоставките за това чувство.

Най-важните вещества, които определят доколко сме щастливи, са хормоните допамин, окситоцин, серотонин и ендорфин. Нека видим накратко за какво е отговорен всеки един от тях и как естествено да увеличим синтезирането му в тялото ни.

Допаминът се стимулира от постиженията ни, един вид вътрешна мотивационна сила. Това е начинът на тялото да ни възнагради за положените усилия с усещане за еуфория. Поставянето на изпълними цели за близкото бъдеще, към които да се стремите, гарантира регулярно високи нива на този хормон.

Окситоцинът се отделя при допир с друго тяло, например при прегръдка, и има успокояващ ефект. Освен редовно изразяване на обичта към близките ви хора, за регулиране на нивата на този хормон ви препоръчваме масаж: отпуска мускулите, а същевременно предизвиква синтезирането на окситоцин заради продължителния физически контакт.

Ендорфините са веществата, отговорни за чувството на удволетвореност след добра тренировка. Те спомагат за отпускане и намаляване на болката след натоварване. Смехът, слушането на хубава музика, както и яденето на пикантни храни също стимулират тяхното отделяне. Ако се чудите какво общо има последното – обяснението е, че при усещане на лютив вкус, рецепторите върху езика изпращат сигнали към мозъка, подобни на тези при болка.

Серотонинът е може би най-познатият сред "щастливите хормони". Неслучайно много антидепресанти са именно на основата на този хормон, тъй като той подобрява качеството на съня и носи цялостно чувство на удволетворение. За да сте сигурни, че серотонинът не ви липсва, мислете за хубави неща (мозъкът произвежда хормона, когато си спомняте щастливи мигове), яжте храни, съдържащи веществото триптофан (организмът го превръща в серотонин) и прекарвайте достатъчно време на слънчева светлина (слънцето не позволява разграждането на хормона).

Разбира се, хормоните не са всемогъщи и имат своите ограничения. Ефектите от ендорфините, например, са временни, а прекаляването с допамина може да доведе до пристрастяване. 

Въпреки това, ако си изградите навика да следвате поне част от тези предписания, ще сте една крачка по-близо до подсигуряването на желаното доволство, поне на физиологично ниво. Даваме ви дума, че това ще се отрази и на амбицията ви да работите за щастието си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види