Снимка: pixabay.com

Чихуахуа е град в Мексико

Не сте ли се замисляли как дадени неща получават своите имена? Особено такива, които звучат като "чихуахуа". Изненадващо, част от имената им говорят за произход, а друга – са се сблъскали с наименованията си по чиста случайност. Ето как.

Маратон

Името на състезанието по бягане с дистанция от 42 195 километра всъщност идва от легендата за Фидипид, гръцки вестоносец, който се предполага, че е бягал от гръцкия град Маратон до Атина, за да предаде новината, че гърците са победили персите в битка. Легендата сочи, че Фидипид е пристигнал, извикал е "Победихме!" и е умрял от преумора. А всъщност, на гръцки "маратон" е думата за копър, тъй като градът е изобилствал от ароматната подправка.

Сирене Чедар

Популярният вид сирене носи името на град Чедар в Югозападна Англия. Но за разлика от други сирена, кръстени на градовете, от които произхождат, като Горзола и Пармезан, Чедар е наименование, което не е защитено наименование за произход, което означава, че където и да е произведен този сорт сирене, не е незаконно да носи установеното си име.

Шери

Виното носи името си от английската версия на наименованието на своя роден град Херес де ла Фронтера в Испания. За разлика от сиренето Чедар и също както шампанското, Шери е със защитен произход и единствено вино, произведено от тази част на Испания, може да носи това наименование в Европа. 

Лаймска болест

Въпреки че болестта съществува от хиляди години, тя не е била популярна, докато не предизвиква епидемия от множество случаи в Лайм и Олд Лайм, намиращи се в Кънектикът, САЩ. Това се случило през 70-те години на миналия век, когато най-сетне всички симптоми на болестта били разпознати и името й било дадено.

Чихуахуа

Популярните миниатюрни кученца носят името на град Чихуахуа в Мексико, където археологически разкопки открили керамики с подобни форма и размер. Това било доказателство, че породата съществува по тези земи около 1400 години преди кракът на европеец да е стъпил там  – достатъчно, за да се смята, че земите са родината на този вид.   

Розетски камък

Безценният камък, помогнал за дешифрирането на древните египетски йероглифи, бил открит от подчинени на Наполеон в египетския град Рашид, или както го наричали французите – Розет или Розета.

Ръгби

Легендата повелява, че ръгбито е било измислено, когато за пръв път дете в спортно училище взело топката по време на футболен мач и започнало да тича из игрището с нея в ръце. За това не знаем, но със сигурност съществува документ с първите писани правила за ръгби, който датира от 1845 г.

Тюркоаз

Полускъпоценният камък първоначално бил добиван в Персия, но името му дошло от думата, с която французите наричали турските търговци, които за пръв път го внесли за продан в Европа. Причината думата "пуйка" на английски да е "turkey" е абсолютно същата, защото турски търговци за пръв път внесли на американска земя непознатите за местното население едри птици за продан. 

Ротвайлер

Огромните кучета носят своето название в името на родния си град Ротвайл, Германия, където в миналото са били използвани да пазят домашните животни и да дърпат колички.

Хамбургер

Мляното месо е с безспорен европейски произход от началото на 15. век. Когато имигрантите от Германия внесли своя "хамбургски стек" в Америка, той прославил крайбрежния град с названието си.

Лесбийка

Думата била използвана за пръв път, за да опише жена с гей ориентация през 1890 г. на гръцкия остров Лесбос. Това е и мястото, където древният поет Сафо е живял и решил да опише любовта й към група жени. През 2008 г. жители на острова се опитват да предизвикат преосмисляне на това название в съда, настоявайки, че само жители на острова могат да се нарекат… "лесбийци"?!

Вирусът Ебола

Страшният смъртоносен вирус носи името на река Ебола в Конго, тъй като там било установено първото огнище на вируса.

Уран

Въпреки че химичният елемент няма нищо общо с планетата, през 1789 г. немският химик Мартин Хайнрих Клапрот кръстил новия си изолиран химически елемент на седмата планета, която била открита цели осем години по-рано.

Деним

Популярният плат, изработен от семейство Андре в Ним, Франция, в оригиналната си форма е вариация на мекия вълнен плат шевиот, думата на френски за който е "serge". Името му, което се произнасяло като "Серж де Ним" с течение на времето било съкратено просто на "деним".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види