Снимка: Официална Facebook страница

Фабрика Автономия

Днес хората са по-свързани и информирани от всякога, но също така съвременният човек се чувства все по-самотен, отчужден и тревожен. Обитаваме повече виртуалната среда, отколкото реалния свят в стремеж да намерим другия и да поддържаме по-интензивна връзка с него, затова споделяме снимки от всяка ваканция или от разходката в обедната почивка, цитираме великите прозрения за щастлив и пълноценен живот, организираме събития, на които хората отбелязват своя интерес, а някои по-смели – дори заявяват присъствието си, правим нови и нови "приятелства", създаваме групи, в които се обединяваме, за да споделяме надълго и нашироко веган рецепти и прочие, излагаме на показ почти всеки аспект от живота си с целия свят и си мислим, че водим едно богато, пълноценно и съдържателно съществуване.

Но това е само илюзия, псевдоживот. Защото колкото повече време седим пред екрана, толкова по-малко прекарваме един с друг. Колкото повече философстваме и мрънкаме в социалните мрежи, толкова по-малко сме на улицата и заявяваме себе си, когато застрашават правата ни. И не че има нещо лошо във виртуалното ни съществуване или че съм против удобствата, които ни осигурява то, но проблеми като зависимостта и прекаленото пребиваване онлайн, което ни откъсва физически един от друг, са факт. Да не говорим за екзистенциалния въпрос относно лекотата на битието и доколко модерните удобства правят живота ни наистина по-добър; по-лесно и удобно съществуване означава ли по-щастлив човек? А заявката във Facebook за участие в протест колко струва, когато навън не излизат и половината от хората?    

На този фон в София през април тази година се появи социалният център "Фабрика Автономия" - свободно, общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо пространство. Фабриката е реално физическо място, тя осигурява среда за хората, които се борят за по-справедлив свят, дава им възможност да се срещат, да общуват непосредствено един с друг, да обменят идеи, мисли, енергия. А човек има нужда именно от това, да се огледа в очите на другия, за да знае, че съществува, да сподели вълнението си от определена кауза с другите й привърженици, за да й се наслади наистина и да поддържа мотивацията си жива и бурна.  

"Фабрика Автономия" има ясна мисия - създаването на среда, благоприятстваща развитието на едно по-свободно общество, и подобряване качеството на живот както на индивидуално, така и на колективно ниво.  Идеята за самоуправлението заема важна част от тази мисия - посланието е, че обикновените хора могат реално да се самоуправляват, а не да бъдат мамени от политиците и грабени от олигархичния елит. Чрез социален диалог и действие участниците във Фабриката експериментират колективно с различни предложения за коренна и автентична промяна на системата.

В основата на Фабриката стоят три общочовешки хуманистични ценности, които са били и са двигател на прогреса и развитието на обществото.

Справедливост Солидарност Самоуправление

Тези ценности се реализират на базата на принципи, приети от всички участници в колектива. Такива принципи са: автономност и независимост, хоризонталност, равнопоставеност, участие и пряко действие, многообразие и недискриминация и др.

Непосредствената цел на Фабрика Автономия е да покаже, че алтернативи на настоящата система съществуват и те се живеят от много хора по света тук и сега. Фабриката е опит да заживеем в максимална степен по тези алтернативни пътища. Да отвоюваме късче от свободата ни, от социалното ни пространство и да създадем един своеобразен алтернативен "оазис" сред всепоглъщащите сивота и безизходица.

Регулярните дейности, които Фабриката поддържа към момента, са:

1. Курсове по френски език – всяка сряда от 19:00 ч
2. Курсове по български език за чужденци – всяка събота от 16:30 ч
3. Курсове по испански език – всяка неделя от 16:30 ч
4. Критичен курс по икономикс – през четвъртък (следете "Събития" на сайта за точни дати)
5. Клуб по еклектичен феминизъм (КЕФ) – през четвъртък (следете "Събития" на сайта за точни дати)
6. "Безплатен пазар" (really really free market) за дрехи, играчки, книги
7. Свободна библиотека

Всички дейности са абсолютно безплатни и некомерсиални, съгласно принципите и ценностите на "Фабрика Автономия".

Фабриката служи като платформа за различни идеи и винаги е готова да предостави пространството си на маргинални групи. Всички инакомислещи са добре дошли, разбира се, стига да не нарушават принципите й и да не проповядват агресия или да опресират други групи. В това пространство можеш да срещнеш гейове, лесбийки, феминисти, анархисти, вегани и т.н. Представители на всякакви малцинства се събират, за да общуват в свободна и сигурна среда в търсене на решения на своите най-наболели въпроси, като откриват пресечните точки на различните социални проблеми и осъзнават все по-ясно необходимостта от общи усилия и споделена борба срещу несправедливостите и потисничеството.

Ако и вие искате да се включите в борбата, можете най-напред да разгледате сайта или страницата на Фабриката, за да се информирате относно различните дейности, но най-доброто е да я посетите на място (ул. "Цар Самуил" 149) и да вкусите от сладостта на живата среща с други хора, гледането на филми, провеждането на дискусии и планирането и осъществяването на реални действия, чрез които участниците се опитват да изграждат едно справедливо, солидарно и самоуправляващо се общество, както и да съградят своята лична свобода!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види