Алтернативите на погребението

Мислите ли често за смъртта? И кога? Може би докато сте в колата си или когато излизате от вкъщи. Мислите ли за завещанието си? Дори някои млади хора вече се замислят за това. Вече знаем и какво може да се случи с имейлите ни след като си отидем.

Погребалната индустрия печели 17 милиарда долара годишно само в САЩ, като средната цена за едно погребение там достига 9 000 $. В световен мащаб привършват местата, предвидени за гробища. Известна ни е опцията за кремация, но дали не е време да проучим и останалите алтернативи за мъртвото ни аз?

Да бъдем растение

Снимка: Официален сайт

Какъв е смисълът да отнемаме от пространството на Земята, когато то може да бъде използвано от живи организми за нещо по-добро? Компания на име Bios Urn (био урна) намира начин да превърне прахта в растения. Тя създава урни, които определя като катализатори на нов живот. Направени са от 100% биоразградими материали и са съобразени с околната среда. Създадени със специална капсула, която отговаря на различните видове растения, те позволяват правилното израстване на даденото дърво или растение, което сме избрали и се засаждат с останките на любимия човек, който сме загубили. Вместо от време на време да посещаваме гробищата, от компанията предлагат да отглеждаме растението, което е израснало от останките на нашия близък, като това би могло да има позитивен психологически ефект. Философията на компанията е, че смъртта е част от живота.

Снимка: Официален сайт

Освен това, от компанията предлагат и възможност за отглеждане вкъщи, комбинирано с мобилно приложение, с което да получавате известия, когато растението се нуждае от повече вода или светлина. Цената на био урната е 145 $, като за кремацията се заплаща отделно на крематориум (между 600 $ и 700 $).

Да дарим тялото си за научна цел

Стоп кадър: BuzzFeed

Калифорнийски научен център създава изложбата Body Worlds Pulse, която представя истински човешки екземпляри. Въпреки че реално се показват трупове, концепцията на изложбата е да даде урок за живота. Изкуство с образователна цел. Сравняват се белите дробове на пушач и на непушач, органите на затлъстял човек и такъв, който е бил с тегло в норма. Изложбата показва специфики в телата на хора, боледували от различни редки, и не толкова, болести. Тя провокира да мислим за живота и решенията за начина ни на живот. Чрез нея разбираме повече за невероятната сложна система, която са телата ни. Институт в Германия координира програма за дарения – дарения на мъртви тела за научни цели. В случая с Body Worlds Pulse - за да не изгният, телата се инжектират с формалдехид. Прави се дисекция, при която се отстраняват някои органи. Следва процес на пластинация - метод за мумифициране на тъкани и органи.

Стоп кадър: BuzzFeed

Тази опция обичайно избират хора, които са сигурни, че искат телата им да бъдат използвани за образователни цели. Президентът на Калифорнийския научен център също е избрал да дари тялото на Body Worlds Pulse. Разход при тази опция няма.

Да се превърнем в изкуство

Стоп кадър: BuzzFeed

Стоп кадър: BuzzFeed

Някои стъклодувни ателиета в САЩ са открили нов сегмент в бизнеса си, който наричат мемориално стъкло. При създаването на естетична форма на двуцветното стъкло те включват в производството кремираната прах на починалия, като тя се вижда и в крайния продукт. Ръчно изработените красиви "паметници“ на близките ни са интересен начин да ги почетем. Някои студия предлагат и изработката на бижута по същия метод. Вече е възможно да носиш любимия си в бижу на врата си, например. Цената на мемориално стъкло от вида, който виждате на снимките, варира между 175 $ и 200 $.

Стоп кадър: BuzzFeed

Независимо дали изберете да бъдете част от природата, произведение на изкуството, дарение в името на науката или да следвате определени религиозни канони, послушайте интуицията си и помислете за любимите си хора и за това кой от вашите избори би им донесъл утеха. Те ще го оценят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види