10 години по-късно: Артисти от цял свят търсят решения в Топлоцентрала

Между 12 до 15 юни 2024 г. в България ще пристигнат стотици представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали, които активно ще търсят решения на локални и универсални проблеми в диалог с българската артистична общност.

IETM е най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства с централа в Брюксел и включва над 530 организации и индивидуални членове от над 60 държави. Тяхната годишна среща през 2024-а ще бъде в България. Събитието е изключително по своя мащаб и значимост за всички български артисти.

Това е втората голяма среща на IETM у нас след тази, състояла се преди 10 години, на която международната общност от творци подкрепи българската инициатива за създаването на регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Срещата на IETM в България през юни 2024 г. ще се проведе под мотото Burn-in Burn-out и ще повдигне темата за менталното здраве и пълноценното взимодействие на артиста с околната среда. Във време на финансова несигурност, изтощителна конкуренция, климатични и социални промени, които влияят все по-сериозно върху качеството на живот, обменът и подкрепата на общността остава единственият възможен път за нови решения. Големият разговор ще зададе различна визия за съвременната сцена, която включва нов етичен стандарт в професията, разумно използване на ресурсите и присъствие на повече зелени практики в индустрията.   

В рамките на срещата членове на мрежата от цял свят ще насочат своето внимание и към една локална тема, която през последната година активизира повече от всякога българската, но и международна сцена  - 1% за култура от държавния бюджет. Статутът на артистите и регулациите на условията на труд в сектора са припознати като актуален проблем за много други страни, където все още се търси неговото решение на най-високо държавно и европейско ниво.

Преди и след срещата си в РЦСИ “Топлоцентрала”, която ще се проведе от 12 до 15 юни, част от членовете на IETM ще имат възможност да се срещнат с артистичната общност извън столицата. На фокус в Габрово, Велико Търново (10 и 11 юни) и Варна (16 и 17 юни) ще бъдат пространствата за култура и социални събития - съществуващи, в процес на ресоциализиране и такива, чието създаване или откриване предстои. Разговорът ще се води от партньорите на Топлоцентрала в градовете, съответно пространството ТаМ (Велико Търново), центърът “Кристо и Жан-Клод” (Габрово) и Варна Денс Театър.

4-дневната програма на IETM София, ще предложи на българските участници възможност за множество формални и неформални срещи с международни артисти, дискусионни панели, менторски стаи и възможности за питчинг на своята работа. В рамките на годишната среща чуждестранните участници ще имат възможността да видят над 16 български спектакли и да се запознаят отблизо с българските артистите и техните реалности.

Веселин Димов, директор на РЦСИ “Топлоцентрала” споделя:

Трудно ми е да опиша колко много са ми дали срещите на IETM през последните 15 години: контекст - за да се осъзная като европейски режисьор и мениджър и да видя, че не само българските независими артисти имат проблеми; самочувствие от усещането за съпричастност към световните тенденции; много нова информация, умения, шанса да видя прекрасни спектакли, част от които после канех на АСТ Фест или днес в Топлоцентрала. И не на последно място - множество безценни контакти и приятелства, които са най-голямото богатство на тази мрежа. 

В годишната среща на IETM могат да се включат освен нейните членове, и артисти от държавата домакин, които за целта трябва предварително да се регистрират.

Регистрацията за българските артисти е отворена на преференциална цена от 25 евро за индивидуален артист или културна организация.

Междувременно, РЦСИ “Топлоцентрала” започна проучване сред независимите организации в областта на сценичните изкуства в страната. То ще включва всички активни организации, събития, мрежи, организатори на фестивали и всеки, който има отношение към развитието на независимите изкуства в България.

Данните от проучването ще бъдат използвани за подготовката на документа "Картографиране на изпълнителските изкуства", предназначен за чуждестранните участници в срещата на IETM. Достъпът до прочуването е отворен на линка. 

РЦСИ Топлоцентрала е интердисциплинарен център, който създава и представя изпълнителски, визуални изкуства и музиката. Тя изгражда контекст за обмен между местната и международната сцена чрез работилници, резиденции и копродукции.

Топлоцентрала е съвместна инициатива на група артисти от независимата артистична сцена и Столична община, която стартира през 2014 г. с основната идея да трансформира бившата топлоцентрала на НДК, построена през 1981, в Център за съвременни изкуства от модерен европейски тип 

От откриването през 2021г. до днес  РЦСИ Топлоцентрала реализира над 1700 събития.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види