„Убийство в театъра“, Хелена Диксън, издателство "Софтпрес"

„Убийство в театъра“ от Хелена Диксън

Популярната фраза “A little party never killed nobody” не важи за третия роман от поредицата на Хелена Диксън за Кити Ъндърхей. "Убийство в театъра“ е роман за добре планиран и опасен спектакъл, в който ролите вече са разпределени, но справедливостта има последната дума.

Годината е 1933-та, а само преди няколко седмици Кити Ъндърхей и нейният близък приятел – капитан Матю Брайънт, са приключили с разследването на убийството в Ендърли Хол. Двамата се разделят след остър спор и оттогава не са се чували. Но когато Кити научава, че Матю е арестуван по  обвинения за убийство, решава, че задължително трябва да му се притече на помощ.

Новината за безжизнено тяло на жена, захвърлено на голф игрището, сериозно разклаща спокойствието в идиличната британска провинция. За никого не е тайна, че предишната вечер е имало бляскаво парти в дома на семейство Девънпорт – известна фамилия в театралните среди. Но никой не е чул или видял нищо необичайно, което да навежда на мисълта, че сред гостите е имало убиец. Жертвата – изгряваща актриса, чиято самоличност полицията дълго не успява да установи, няма пряка връзка с капитан Матю Брайънт, но доказателствата сочат към него като основен заподозрян за извършеното престъпление.

Кити Ъндърхей е напълно сигурна в невинността на своя приятел. Остава само да убеди и инспектор Гревил, а това може да стане само като открие убиеца. Тя започва свое разследване, което я отвежда из високите нива на британския елит, където имиджът и доброто име се ползват за всякакви благородни цели. И не само. За да намери истинския виновник за престъплението, Кити предлага на семейство Девънпорт да помогне в организацията на предстояща театрална постановка. Но близостта ѝ до истината провокира убиеца да вземе мерки, които могат да бъдат фатални за младата жена. Дали Кити ще успее да разкрие неговата самоличност, преди завесата да бъде спусната? Финалното действие предстои.

"Убийство в театъра“ е третият роман на Хелена Диксън за разследванията на госпожица Ъндърхей. Написана в духа на класическите мистерии, книгата връща читателите в златните години на 20-и век и разказва за време, което обещава на някои блясък, пари и слава, но крие зад привлекателната си фасада болни амбиции, завист и тайни. Подобно на първите романи от авторката, и този предлага на читателите динамичен и напрегнат сюжет, в който опасности дебнат от всеки ъгъл, а убиецът запазва самоличността си в тайна до самия финал. Лекият и приятен стил на Хелена Диксън в комбинация с небрежния британски хумор и уюта, който този тип романи обичайно носят, превръщат "Убийство в театъра“ в перфектното четиво за почитателите на криминални поредици.

За авторката:

Хелена Диксън е многократно награждаван автор на съвременна романтична проза и криминални романи, чието действие се развива през 30-те години на ХХ век. "Убийство в театъра“ е третата книга от успешната й поредица "Криминалните загадки на госпожица Ъндърхей“.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види