Фестивал и академия Aлегра ще започнат с музиката на Хайдн и Брамс

Елена Гарлицки, Борис Гарлицки и Кирил Злотников ще изнесат концерт с клавирни триа на Йоханес Брамс и Йозеф Хайдн, пренасяйки ни в така различните светове на двама славни композитори

Концертът “Три в едно”, с който ще започне концертната програма на Фестивал и академия Алегра 2023, представя клавирни триа на двама знаменити композитори, без които музиката на Европа нямаше да бъде същата - “бащата на симфонията” Йозеф Хайдн и Йоханес Брамс, един от “трите велики Б в музиката” заедно с Бах и Бетовен.

Едно от късните клавирни триа на Хайдн ни припомня определението, което английски джентълмен дава на музиката му: “Величествено, но твърде шумно!”. Сюрпризите, които Хайдн предлага на своите слушатели, са и пикантни, и забавни, и лирични, и галещи. Това е истинско трио, а не соната за цигулка с облигатен клавир и дублиращо басовата линия виолончело, истински диалогична пиеса с размера и обема на симфония. А как една пиеса за 6 струнни инструмента се е “свила” наполовина, без да загуби нищо от блясъка и съдържателността си, ще разберете, слушайки Брамсовия Втори секстет, превърнат в клавирно трио.

Клавирно трио №42 на Йозеф Хайдн и Клавирно трио в сол мажор (по Струнен секстет, оп.36) на Йоханес Брамс ще чуем в изпълнение на невероятните Елена Гарлицки - пиано, Борис Гарлицки - цигулка и Кирил Злотников - виолончело.

Елена Гарлицки, пред чието пиано английската преса възкликва “Какво необикновено свирене! Богато, сияйно, дълбоко, вълнуващо, страстно и деликатно, когато е нужно”, е член на клавирно трио “Гарлицки”, има в репертоара си повечето големи творби за цигулка и пиано, клавирно трио и квартет и ги изпълнява на едни от най-големите сцени в Европа и САЩ. Кариерата си на камерен изпълнител обогатява с признанието като чембалистка, когато заедно с New European Strings Orchestraизпълнява Соната за цигулка, чембало и камерен оркестър от Шнитке в залата на Виенския Музикферайн.

Elena Garlitsky - Allegra Festival and Academy

Борис Гарлицки е “от нивото на всеки концертмайстор в най-добрите световни оркестри на Ню Йорк, Виена, Берлин, и може да играе изключителна роля във всички водещи международни оркестри” по думите на Курт Мазур, един от най-големите диригенти на 20-ти век, с когото Борис Гарлицки работи дълги години. Репертоарът на Борис Гарлицки е невероятно богат. Сред партньорите му са Пинкас Цукерман, Гидон Кремер, Марта Аргерич, Ане-Софи Мутер, Вадим Репин, Трулс Мьорк, Мария-Жоао Пиреш. “Харизмата на Гарлицки е крещящо очевидна. И как още! Първа цигулка с такова внушително присъствие е благословия за всеки ансамбъл” - допълва френската преса.

Boris Garlitsky - Allegra Festival and Academy

Освен член-основател на един от най-разпознаваемите с артистичната си креативност, най-динамични и вълнуващи млади квартетни ансамбли днес – струнният квартет “Йерусалим”, Кирил Злотников е популярен в света на съвременната класическа музика и като солист на международно признати оркестри – Израелска филхармония, Йерусалимски симфоничен оркестър, симфониците на Лудвигсбург, Gulbenkian Orchestra, West-Eastern Divan Orchestra, Камерата Йерусалим и се радва на сътрудничество с прочути диригенти, сред които Даниел Баренбойм, Зубин Мета, Лорънс Фостър, Ашер Фиш, Симон Янг. От 2001 до 2012 г. Злотников е водач на виолончеловата група и преподавател в West-Eastern Divan Orchestraс диригент маестро Баренбойм. Взема участие и като виолончело-концертмайстор в определени проекти и гастроли на Берлинската Staatskapelle.

Kyril Zlotnikov - Allegra Festival and Academy

Концертът ще се състои на 16 юли, от 19:30 ч., в Софийска градска художествена галерия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види