„Париж“, Едуард Ръдърфърд, издателство "Еднорог"

„Париж“ от Едуард Ръдърфърд

Град на любовта. Град на мечтите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и творци. Толкова много са определенията за Париж, не просто столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър "Париж“ признатият майстор на историческия роман Едуард Ръдърфърд ни представя негов ослепителен портрет през вековете, чрез разказ за многото поколения на няколко рода, чиито съдби по удивителен начин се преплитат с историята на Париж. 

 Пренасяйки ни напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град, като го кръстосваме от Монмартър до Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди.

Ръдърфърд изгражда богата галерия от впечатляващи образи. Благородническата фамилия Дьо Син служи на краля и страната в продължение на няколко столетия, докато техните вечни врагове Льо Сур вярват във Френската революция и Парижката комуна. Напълно различни са двамата братя Гаскон, израсли в опасните бедни квартали зад Монмартър. Докато по-големият, Тома, постига успех с работата си по изграждането на Статуята на свободата и Айфеловата кула, по-малкият, Люк, се подвизава в подземния свят около Пигал и Мулен Руж.

Семейство Бланшар, разорено по време на управлението на Луи XV, постига истински възход в епохата на Наполеон и помага за утвърждаването на Париж като център на изкуството, литературата и архитектурата. Американците Хадли – бащата художник, синът-приятел на Хемингуей – последователно се влюбват в Париж, докато еврейското семейство Жакоб, търговци на произведения на изкуството, преследвани през Средновековието, се опитва да оцелее векове по-късно.

Този разказ изобилства със сюжетни линии: от построяването на Нотр Дам и края на могъщите тамплиери до прогонването на евреите; от времената на героичната Жана д'Арк до лукавия кардинал Ришельо и кървавия конфликт между католици и хугеноти; от бляскавия двор на Версай до ужасите по време на Френската революция; от разцвета на импресионистите до срамната афера Драйфус. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно със страстите, пламнали около аферата Драйфус.

Романът е резултат от щателните проучвания на Едуард Ръдърфърд, който описва в детайли историята на Париж, всички сътресения и нововъведения, израстването и разширяването на града. Разхождаме се по улиците и прочутите булеварди, попадаме в дворците и катедралите, докосваме се до забележителности и до векове културно наследство. Не може да си представим величието на Париж, представено по по-впечатляващ и очарователен начин. Ако още не сте се влюбили в него, след тази книга задължително ще обикнете този омагьосващ град, както и жителите му, отстояващи френски идеали за свобода, равенство и братство.

За автора:

Франсис Едуард Уинтъл, известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман "Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times.

Следващите романи на Ръдърфър повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хемпшир и Ирландия. В момента той непрекъснато пътува между Америка и Европа.

Едуард Ръдърфърд е пожизнен член на "Приятелите на катедралата в Солсбъри“, "Орденът на Солсбъри“ и "Приятелите на Чотън Хаус“ – организация, посветена на изучаване творчеството на известни писателки, основана в родното село на Джейн Остин. Той е и патрон на Националния театър на Ирландия в Дъблин. През 2005 г. управата на Солсбъри отбеляза неговите безспорни заслуги към града, като преименува една от основните му улици на негово име.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види