La Puente, Шарлоте Шмиц

La Puente: Фотографията, обектът и неговото включване в творческия процес

Фотографска изложба на Шарлоте Шмиц

Как отразяваме сложните социални теми през призмата на изкуството днес и може ли то да ни подтикне към социално ангажирано действие? В търсенето на тези и други отговори, Гьоте-институт България и галерия Синтезис представят изложбата La Puente на германската фотографка Шарлоте Шмиц. Последната за тази година изложба в галерийното пространство на института е курирана от Надежда Павлова и ще бъде официално открита на 24-ти ноември от 18:30 часа. Ден след вернисажа ни очаква и отворен разговор с Шарлоте Шмиц и Светлана Бахчеванова, посветен на трудните и нелицеприятни теми в полето на фотографското отразяване на насилие, травма и борбата срещу тях.

La Puente, Шарлоте Шмиц

La Puente е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор. Намира се в град Мачала и в него работят над 150 жени. Фотографиите са създадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото функцията на лака е да прикрие самоличността им, но той бързо се превръща в творческо средство.

La Puente, Шарлоте Шмиц

Участието на моделите е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до минимум структурите на неравнопоставеност, които предполага фотографският процес, и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на участващите хора.

La Puente, Шарлоте Шмиц

Серията, за която тя получава първата награда FotoEvidence W, представя една нова перспектива към иначе клишираната тема. Тя създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказващи своите истории, които се противопоставят на съществуващите стереотипи за секс работничките. По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Творбите често непоказват жените така, както те биха искали да бъдат видени, и допринасят за дисбаланса във възприемането на секс работниците и жените като цяло.

La Puente, Шарлоте Шмиц

Освен полароидни снимки и видео документация в изложбата ще бъдат включени още едноименната книга, както и личните чаршафи на моделите, които те са подарили на Шарлоте Шмиц. Тези лични вещи са единствената собственост, която жените притежават в стаите на La Puente.

За авторката:

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в международни медии, сред които Der Spiegel и The Washington Post. Имала е самостоятелни изложби в САЩ, Турция, Австрия и Япония. The British Journal of Photography я определя като един от авторите, "които да следим през 2019-а“. Тя е първата носителка на наградата FotoEvidence W за нейната серия La Puente, публикувана като книга през 2019 г. В средата на март 2020 г. основава The Journal - глобален фотографски колектив от няколкостотин жени и небинарни фотографи. Понастоящем Шарлоте се намира на германско-датската граница и е изследовател за National Geographic.

FotoEvidence Women е нова инициатива на агенцията FotoEvidence Press, чиято съоснователка е българо-американската фотожурналистка Светлана Бахчеванова. Наградата е посветена на ангажирани жени фотографи, които искат да разказват истории под формата на фотокнига. През последните дванадесет години екипът на FotoEvidence e публикувал 34 книги, за да привлече вниманието към теми като човешките права, насилието, подтисничеството и нарушаването на човешкото достойнство.Наградата FotoEvidence W за лична история през 2019 г. беше присъдена от престижното жури на германската фотографка Шарлоте Шмиц за нейния дългосрочен проект La Puente. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види