Захария Хелингер: „Диня“, 1979, акрилни бои върху картон. Представена от Резиденция „Уотърмелън“ (Даниела Пълимариу, Алекс Никулеску)

Сега импулсът е да се живее!

Изследователска изложба с участието на художници от Румъния, Франция, Нидерландия и Швейцария открива есенно-зимния сезон в галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб”

На 2 септември, петък, в 18:00 ч. галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб” ще открие есенно-зимната си програма с международната изследователска изложба “Сега импулсът е да се живее!”, курирана от румънката Ралука Войнеа.

Делия Попа: „Орех и оранжерия“, 2022 г., рисунка, част от поредицата „Градината в Кречещи като китайски пейзаж“, текуща

Изложбата се организира в рамките на проекта C4R (Cultures for Resilience) на румънската арт мрежа tranzit в сътрудничество с Atelier d'Architecture Autogérée (Франция), Casco Art Institute (Нидерландия), Nethood (Швейцария) и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала (България), и е финансирана от фондация ERSTE.

 

Зеленият покрив на Центъра за енергийно обучение и консултиране „ГрийнМого“. Снимка: Еди Константин, 2021 г.

В рамките на проекта C4R се разглеждат практики, които предефинират връзката с провинцията, със земята и почвата, с природата, с храната и природните ресурси, със селските общности и с хората в големите градове, които търсят устойчиви алтернативи на техния начин на живот.

Владия Михайлова, ръководител “Визуални изкуства” в РСЦИ Топлоцентрала, споделя:

Поканихме осемнадесет артистични инициативи от Румъния и региона да ни изпратят около петминутни видеоклипове, които улавят атмосферата на местата, където се намират, в селата, сред природата, извън големите градове. Те представляват само няколко от поредица подобни инициативи, които са част от сравнително нова и нарастваща тенденция. Това е извеждане на преден план на определен тип живот в природата, без тя да бъде колонизирана, и покана за преосмисляне на художествената работа на по-устойчиви принципи, както и приемане на крехкостта като причина за засаждане на живот наоколо.

Днес някои биха приравнили устойчивостта с глупост, утопизъм, наивност. Защото светът се разпада на милиони неразбираеми парчета и явно реалистичното съзерцание на бедствието е всичко, което ни остава. За други обаче има семена, които трябва да се съберат и засеят отново, дъждовна вода, която да се съхранява, общности, в които да се инвестира и за които да се полагат грижи.

Копривената градина в село Станчова, окръг Тимиш. Снимка: Александру Вартей, 2021 г.

“Ще поживеем и ще видим”, както гласи една румънска поговорка. Стимулът за живот изглежда е единственото решение за бъркотията наоколо. Да живееш означава, че сегашното има смисъл, но тази вяра в живите далеч не е просто да се отдадеш на вечното "сега", това е изпълнена форма на надежда. Някои биха го нарекли устойчивост и го свързват с умения и знания, които съществуват отдавна и продължават да се появяват отново - надграждани, следвайки предизвикателството на сегашното време… или с доверие към животински видове, които през повечето време вършат работата си за взаимна защита много по-добре от сложни и разрушителни химикали, произведени в запечатани лаборатории… или просто ще видят устойчивостта като блаженство от споделянето на реколти, идеи, приятели, прогнози и несигурност.

Успоредно с изложбата “Сега импулсът е да се живее!”, единственият български артист в нея - Стоян Дечев - ще покаже в РСЦИ Топлоцентрала своята скулптура “Под налягане”. Стоян Дечев работи едновременно в България и Румъния, а скултурата “Под налягане” е създадена конкретно за РСЦИ Топлоцентрала. Тя използва особеностите на миналото предназначение на сградата на арт центъра и представя заплетена система от тръби, манометри и винтили с неясен произход и предназначение. Скулптурата е замислена като “алхимична” инсталация, която ни препраща към теми от миналото и съвременноста.

Изложбата “Сега импулсът е да се живее!” ще остане в Белия куб на Топлоцентрала две седмици, до 17-и септември. На 28-ми септември в галерията на РЦСИ "Топлоцентрала“ ще бъде показан последният проект на художника Юлиян Табаков - “Реално/Привиднореално”, който регионалният център за съвременни изкуства реализира съвместно с “Фотофабрика”.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види