Equilibrium, Cedric Van Parys

Altered Voices

Михаела Лакова, Войн де Войн, Седрик Ван Парис и Димитър Галилеев с изложба в галерия Doza

Altered Voices“ поставя въпроса дали историческа памет зачита миналото.

Взаимствайки термина damnatio memoriae артистите в тази изложба се посвещават в дешифриране на ролята на паметта – лична, историческа и колективна, чрез разнообразни медии: видео, скулптура, звуковa инсталация, фотографии и пърформанс.

Altere Voices, Voin de Voin

Damnatio memoriae – латински израз, който в буквалния си превод означава "осъждане на паметта или “осъден на забрава” практиката на заличаване от публичния регистър на паметта на човек, извършил безчестие към държавата. Тази практика е разпространена по време на Римската империя и е свързана с древните владетели, чийто образи са премахнати от наследници им от паметници, исторически записки и летописи, статуи и релефи с цел спомена за тях да бъде напълно изтрит. От образите – eikon, и от отпечатъците – typos, за чийто взаимоотношения и взаимозависимости, говори и Платон, защото те създават както спомените, така и възможностите за припомняне на даден обект.

Altered Voices, Michaela Lakova

Проектът разглежда два исторически примера от Египет, в които е приложена тази практика; как жената-фараон Хатшепсут е била изтрита от публичните записи и архиви и как Нубийската култура, чиито артефакти и значимост са били систематично заличавани.

Наглед далечното антично минало, основните въпроси, които възникват са: какво можем да научим от тези древни практики на изтриване; как "акта на заличаване“ резонира в обществото ни днес и как премахването на образи и исторически отпечатъци може да се разглежда и като акт на пренаписване на историята.

Altered Voices, Michaela Lakova

Това изследване се случва във време на социално-политически турбуленции, пропаганда и дезинформация, особено, но и не само в социалните медии. Място – "убежище“ предназначено за концентрация, съзерцание и разбиране е необходимо повече от всякога.

Михаела Лакова

Михаела Лакова е визуален художник, базиран между София и Ротердам. В работата си тя изследва цифровите следи, идеята за изтриването и паметта и как те влияят на нашето възприятие. Чрез произведения си тя оспорва хлъзгавата природа на цифровата памет пред нематериалността на човешката памет. Нейната практика включва разнообразни форми на медии: видео, фотография, намерени обекти, уебпроизведения и инсталации.

Войн де Войн

Войн де Войн работи в различни области на визуалните изкуства, вариращи отпърформанс до инсталация, включвайки изследванията си в колективни ритуали,психогеография, социология, психология и нови медии. От юли 2016 г. ръководинезависимо арт пространство в София, ÆTHER и е организатор на София Арт Уийк. Има магистърска степен от Института за напреднали изследвания и перформативниизкуства DasArts, Амстердам и бакалавър от Gerrit Rietveld Academy, Амстердам.

Седрик Ван Парис

Седрик Ван Парис e артист базиран между Ротердам и София. Практиката му се пресича между архитектурата и визуалните изкуства. Работите на Седрик се основават на аналитични изследвания. Той черпи вдъхновение от (архитектурната) история, архивни изследвания и естествени науки и се занимават с връзката между паметници, публично пространство, символи, ритуали и естетика.

Димитър Галилеев

Димитър Галилеев е саунд артист, дизайнер и миксер, базиран е между София и Ротердам. Има солова практика, както и често си сътрудничи с визуални художници и режисьори. За “Altered Voices” Димитър създаде 18-минутна звукова композиция която се състои от манипулирането на намерени звуци и записи. Тя води публиката през пътуване и визуалното изследване на паметта.

Изложбата може да бъде видяна в галерия Doza от 16 юни - 30 юни.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види