Мартин Скорсезе

Когато режисьорът е актьор

На някои велики режсиьори не им стига само да дирижират филмите си зад камера. Самите те обичат да се снимат, най-често в малки роли, и по този начин се запечатват в собствените си творби. Списъкът с режисьори актьори съдържа някои от най-големите имена в киното въобще.

Алфред Хичкок

Снимка: Getty Images

Хичкок е всепризнатият майстор на хоръри, чиито класики като "Psycho", "The 39 Steps" и "The Birds" и до днес се изучават в киноучилищата.

Супер е, че учащите се могат да видят създателя на тези филми като актьор в повечето от тях. Хичкок участва в 39 от неговите общо 52 филма, като това си е направо сериозна актьорска кариера, макар и във второстепенни персонажи.

Орсън Уелс

Снимка: Corbis

Орсън Уелс е един от онези трудни за описване пресонажи, които са по-големи от Холивуд, Бродуей и каквото и да е. Като едно истинско перпетуум мобиле от 40-те до 80-те години на 20. век Уелс разпръсква огромния си талант в радиото, телевизията и киното като актьор, режисьор, сценарист, продуцент и какво ли още не. На сметката си той има "Citizen Kane" – дебютна продукция, с която печели Оскар, а филмът е считан от мнозина за най-великия на всички времена.

Оскар Уелс участва като актьор в класики като "The Third Man", но тотално води парада в собствените си филми като "Othello", "Citizen Kane", "The Stranger" и "Touch of Evil". Всеки един от тях има сложни герои, които се изправят пред тежки морални избори, а повечето от филмите на Уелс са сред кинокласиките днес.

Роман Полански

Илюстрация: Sarah Rogers

Противоречивият режисьор знае какво е да дадеш всичко от себе си, защото от тотален сървайвър по време на Холокоста през Втората световна война, той достига до върховете на Холивуд и режисира имена като Ейдриан Броуди и Джони Деп.

Извън киното, от 1977 г. насам Роман Полански дава всичко от себе си, за да не бъде арестуван от американските власти, заради обвинения в изнасилване на непълнолетно момиче.

Полански често се появява във филмите си като една от най-запомнящите му се изяви пред камера е как срязва ноздрата на Джак Никълсън с нож в "Chinatown".

Мартин Скорсезе

Снимка: Getty Images

Скорсезе снима толкова отдавна, че вече се е превърнал в епоха сам по себе си. Няколко поколения велики актьори са се снимали във филмите му от Робърт де Ниро до Леонардо ди Каприо, а самият той също е пред камерата доста често.

Списъкът от популярни заглавия във филмографията на Мартин Скорсезе е дълъг, както и този на участията му в тях. Режисьорът има малки, но запомнящи се роли в повечето си филми, включително в "Taxi Driver", "The Age of Innocence" и "Gangs of New York".

Спайк Ли

Снимка: AP Images

През 1989 г. Спайк Ли режисира "Do the Right Thing", с който на практика предсказа бунтовете в Лос Анджелис три години по-късно. В последствие той направи множество филми в един особен сатиричен стил и винаги за културата на смесените квартали и проблемите на афро-американското население на САЩ.

Ли често се изявява и като актьор във филмите си, като в "Do the Right Thing" той дори играе главната роля. Режисьорът е актьор в класики като "Malcolm X", където партнира на Дензъл Уошингтън, и "Clockers" с Харви Кайтел.

Кенет Брана

Снимка: Getty Images

Кенет Брана си създаде име на отдаден режисьор/актьор, в някои от най-популярните екранизации по Шекспир. С голяма усърдност той засне и сам игра в адаптации по безсмъртните творби на английския драматург, в които участваха съзвездие холивудски актьори като Лорънс Фишбърн, Кейт Уинслет, Дензъл Уошингтън, Киану Рийвс и мнозина други.

Брана е еднакво талантлив зад камери и пред нея, а филмите му по творбите на Шекспир открай време са най-добрият "пищов" за гимназистите, които трябва да ги четат. Сред другите му филми, в които той е режисьор и актьор, са "Mary Shelley's Frankenstein" с Робърт де Ниро и британската комедия "Peter's Friends".

Клинт Истууд

Снимка: Robert Gauthier

Той е един от ветераните в американското кино, който прави име като актьор още от спагети уестърните през 60-те, през полицейските филми за Мръсния Хари през 70-те и затвори кръга отново с уестърните като "Unforgiven" през 90-те. Именно с този филм от 1992 г. Истууд успя да се докаже и като режисьор.

След това признанията дойдоха за филми като "Mystic River", "Million Dollar Baby" и "Gran Torino". Интересното във всички тях е, че по някакъв начин неговото студено, сурово излъчване струи и от филмите му.

Питър Джаксън

Снимка: Chris Pizzelo

Новозеландският сценарист, режисьор и продуцент се прочу през 1994 г., когато филмът му "Heavenly Creatures" му донесе номинация за Оскар, но за сценарий.

Всички фенове на киното обаче го знаят като човека зад адаптациите по Дж. Р. Р. Толкин "The Lord of the Rings" и "The Hobbit". Джаксън често се снима в малки роли във филмите си и може да бъде забелязан в почти всички от тях. Любопитното е, че в два отделни филма от поредиците за "The Lord of the Rings" и "The Hobbit", той играе едно и също - яде морков.

Куентин Тарантино

Снимка: Getty Images

Ето го и него – американският режисьор е актьор във всичките си култови филми, подобно на колегата си Робърт Родригес. Така Тарантино участва пред камера в касови хитове като "Pulp Fiction", "Reservoir Dogs", "From Dusk till Dawn", "Django Unchained" и "The Hateful Eight".

Характерното за всички тях е, че той умира в повечето. Или остава без един пръст като във "Four Rooms".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види