"Сергинови: бащи и синове"

Сергинови: бащи и синове

Откриването на изложбата "Сергинови: бащи и синове" ще се състои на 7 юли в галерия Doza

Изложбата "Сергинови: бащи и синове" представя три надграждащи дискурса, три поколения, които теоретично и на практика обсъждат визуалния език и концептуалния диалог между ментор и ученик, ученик, който се превръща във вдъхновител, и по-важното - връзката между баща и син.

"Сергинови: бащи и синове"

Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов преплитат своите житейски траектории, споделяйки една и съща страст към изкуството в едно условно сближаване, поставяйки под въпрос познати разкази, истории и спомени. Въпреки че всеки от художниците е поел по различен път чрез своето изкуство, и тримата артисти изследват алтернативни реалности в творбите си с убеждението, че ако една действителност не може да бъде обективно възприета, то това не означава, че тя не съществува.

"Сергинови: бащи и синове"

Техните търсения се заключват в образи чрез символи и детайли, които се материализират в картини, видео инсталации от дадаистичен тип и попарт внушения, критикуващи тоталитаризма и репресивните режими. При по-внимателно вглеждане обаче въпросът за свободата и ограниченията в изкуството се поставя в цялата изложба. Кой определя разказа и кой има право да разказва определена история? И най-важното - на какво е способно изкуството?

"Сергинови: бащи и синове"

Кирил Сергинов е един от първите български рок музиканти, както и един от първите алтернативни художници, работили през 60-те, 80-те и 90-те години на двадесети век. Участва и организира множество концерти, изложби и неформални културни събития, свързани с музиката, литературата и изобразителното изкуство.

Борис Сергинов завършва "Живопис“ в Националната художествена академия. През 2016 г. защитава научно звание "професор“ (дизайн, интериорен дизайн) в НБУ. Ръководи и участва в множество проекти в областта на дизайна, концептуалния дизайн, ленд арт, куратор е на множество международни изложби, фестивали и представяния. През 90-те години е един от най-известните български "неконвенционални“ художници с радикални, често провокативни изяви. Творческите му проекти са в областта на визуализацията в дизайна, интериорния дизайн, компютърната графика и колористика, пърформънса, инсталацията, фотографията, живописта, електронната живопис, стенописта, музиката и поезията.

Кристиян Сергинов студент в НБУ следващ специалност ,,Интериорен Дизайн“, активен музикант, свирещ с певицата Мила Роберт в състава ,,Mila and the Roberts”, основателен член на инди пънк бандата ,"Froyd" и ударен специалист в ,,Big Blues Daddy and Uncle Serj”. През 2021 влиза в студентския съвет на НБУ и води комисия ,,Култура“, с която създават множество изложби, конкурси и базари, а от скоро ръководи и като зам. председател. Твори и участва с живопис и арт инсталации в множество инициативи и изложби като ,,Да запазим Корал“, ,,Светлина и Време“, ,,Love is”, ,,Mash up fest” – музика и изкуство.

"Сергинови: бащи и синове"

Изложбата може да бъде видяна от 7 юли - 14 юли в галерия Doza, ул. Цар Самуил 52

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види