Откриха онлайн търг с вещи на физика Стивън Хокинг

Подписан екземпляр от докторската дисертация, инвалидната количка и други лични вещи на британския физик-теоретик Стивън Хокинг бяха предложени на онлайн търг днес от аукционната къща "Кристис".

Колекционерите ще могат да наддават за 22 лота, принадлежали на гениалния учен, който почина през месец март тази година. Сред тях фигурират книги, научни работи и наградите на Хокинг. Особен интерес представлява написаната от физика през 1965 година докторска дисертация "Свойствата на разширяващите се Вселени", подписана от самия учен. Стойността на лота е оценена на 130-195 хиляди долара.

На търга е предложен екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с пръстов отпечатък на учения и сценарият на епизод от анимацията "Семейство Симпсън", в който е споменат физикът. Купувач ще търси и якето на Хокинг , с което той се снима в документален филм. Една от инвалидните му колички е сред лотовете с първоначална оценка 13-19,5 хиляди долара. Получените средства от аукциона ще бъдат предоставени на благотворителната фондация на името на Хокинг. Наддаванията ще продължат от 31 октомври до 8 ноември.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види