Gaming Marathon Bulgaria

Петото издание на Българският Гейминг Маратон е посветено на българските разработчици на видео игри

Стартира петото издание на Българският Гейминг Маратон

През последното десетилетие видео игрите се превърнаха в неразделна част от съвременния начин на живот. Техният отпечатък се вижда в редица сфери на нашето ежедневие, превръщайки ги в значим културен феномен със собствена езикова идентичност и постоянно развиваща се общност.

Gaming Marathon Bulgaria

След четири успешни издания, посветени на необятния свят на видео игрите, Българският Гейминг Маратон се завръща с ново пето издание на 19 юни и над 300 часа стрийминг. Българският Гейминг Маратон е единственият по рода си онлайн фестивал за видео игри, в който 42-ма утвърдени и изгряващи стриймъри*, или създатели на гейминг съдържание от родната сцена, играят на живо пред българската публика. Събитието се радва на голям интерес от аудиторията през последните години, отчитайки гледаемост от 200 хиляди уникални зрители**.

Gaming Marathon Bulgaria

Петото издание на фестивала се организира от TDB Play в партньорство с Yettel.Bulgaria, Logitech G и благотворителното движение #гудгейм, инициатор на ДАБЕ***, първия гейминг речник на български език.

В тазгодишното юнско издание организаторите акцентират върху българските игри, предлагайки възможност на гейм студиа и разработчици на видео игри в България да се включват в Маратона и да представят своята работа на живо пред публика. От своя страна, участващите стриймъри във фестивала ще могат да изберат кое от включилите се студиа да поканят в своя стрийм и да представят на аудитория си. По този начин организаторите се надяват да послужат за мост между публиката, стриймърите и бизнеса, създавайки ново, интересно и актуално съдържание.

Мартин Кадинов

Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play, коментира:

След 4 издания в България и общо 16 в региона се готвим за ново, най-наситеното със събития до момента издание на Маратона. В него ще срещнем публиката със създателите на игри в България и то в диалог и колаборация с любимите им стриймъри. Вълнувам се от предстоящото събитие, което, надявам се, ще бъде колкото забавно, толкова и полезно.

Gaming Marathon Bulgaria

До този момент в събитието са се включили 11 български студиа, а желаещите разработчици на видео игри, които искат да се запишат в събитието, могат да заявят участието си в сайта на Маратона до 14 юни. Събитието ще бъде излъчвано от личните канали на всеки от създателите на гейминг съдържание в различните платформи за стрийминг. Програмата ще бъде обявена на страницата на фестивала, като зрителите ще мога да избират съдържанието, което искат да гледат във всеки един момент.

*стриймър - Човек, който излъчва видео съдържание на живо, обикновено в приспособени платформи като Twitch, YouTube, Facebook, etc. Често се използва за професионални стриймъри, които изкарват своята прехрана чрез излъчване на такова съдържание.

**Данни от собствени източници.

***"Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект, който цели да събере популярни думи, произлезли от света на видео игрите, за да даде началото на първия български гейминг речник. Темата за езика и важността на думите, като свързващо звено между поколенията, ще присъства активно в петото издание на Маратона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види