Калин Серапионов

REUSED / RELOOSEN: Видеоизкуството от галерията до дома

Трудно е видеоизкуството да бъде обхванато от едно просто определение. То играе с граници и контрасти. Някои творби навлизат в сферата на фикцията, докато други флиртуват с абстракцията. Но как се колекционира видеоизкуство? Дали е възможно да се пренесе от галерията в дома ни? Това са въпроси, пред които се изправяме днес.

Проектът "REUSED / RELOOSEN" на художника Калин Серапионов изследва гъвкавостта на видеоизкуството и неговата взаимосвързаност с пространството и зрителя. Вдъхновен от триединството на творбата, зрителя и пространството, проектът предизвиква стандартите за показване на видео творби.

Калин Серапионов

Взаимовръзката между творба, зрител и пространство е една от основните линии, които можем да проследим в творчеството на Калин Серапионов.

Следвайки същата логика, една работа приема различни форми на живот и променя въздействието си върху зрителя в зависимост от това къде и как е показана. Проектът REUSED / RELOOSEN изследва гъвкавостта на видео творбата и нейната трансформация при преместването и от галерийното (публично) място в интимния контекст на дома. Базирана на оригиналната творба Used / Loosen (2022) от витрините на галерия ПОСТА, видео инсталацията се пренася на тавана в дневната на Катрин Зингер и Камен Захариев, предлагайки ни една нова интерпретация и превръщайки се в обект, който си взаимодейства с архитектурата и функционалността на къщата. В този контекст работата вече не комуникира пряко с улицата и случайните минувачи, а се превръща в активен участник, който обживява споделеното пространство на личния дом и чрез отраженията, които образува, размива границата между вън и вътре.

Калин Серапионов

REUSED / RELOOSEN повдига въпроса за възможностите за показване на видео изкуство в различни от познатите ни условия. Разрушава представата, че една видео творба е зависима изцяло от техническите дадености, които често я ограничават или определят. Свикнали сме да виждаме живопис, скулптура, рисунка и фотография в контекста на частни колекции и в домашни пространства, където тяхното физическо присъствие е постоянно и осезаемо, но видео форматът е все още по-скоро присъщ на институционалните колекции. Това може би се дължи на усещането за безплътност на медията, чието присъствие сякаш бива материализирано посредством тялото на дигитално устройство. Проектът REUSED / RELOOSEN обръща тази перспектива, превръщайки видео работата чрез архитектурата сама по себе си в обект, който активно участва в ежедневния живот на личното пространство. Тази трансформация става възможна именно заради взаимовръзките между творба, среда и зрител, които Калин Серапионов изследва. REUSED / RELOOSEN ни кани да проследим отблизо неговия работен процес, показвайки ни стъпките от инсталационните рисунки, свързани с конкретното пространство, до финалния резултат.

Фондация "Зингер-Захариев" се явява не просто като място за съхранение на съвременното българско изкуство, а и като пионер в експериментите с нови форми и формати. Предизвиква стереотипите за това как изкуството може да бъде изложено и преживяно.

Калин Серапионов

Проектът не е просто видеоинсталация; той е предизвикателство към обичайните ни представи за това, как можем да влезнем във взаимодействие с видеоизкуството, което да стане част от ежедневието ни, призив за промяна, за отваряне към нови перспективи и възможности. Това е проект, който размества границите между творба, пространство и зрител, предоставяйки ни възможността да се впуснем в интригуващия свят на видеоизкуството директно от комфорта на своя дом.

---

Куратор: Марина Славова

Калин Серапионов е роден е през 1967 г. във Враца, живее и работи в София. Занимава се с видео, като интересът му е насочен предимно към видеоинсталациите и способността на видеото да произвежда съспенс, без да "пропада“ в наративните похвати на киното. Отношението на видеото и видеоинсталацията с пространството, процеса на превръщане на едно изображение в смисъл, както и ефекта на визуалното представяне. Проектите му се отнасят към контекста, време, обстоятелства, памет, места и събития и техните значения. Изследва различните човешки отношения, характери, общности, навици, поведение и взаимовръзки, съвременния град и начина на живеене. Работите му са стремеж към създаване на силно въздействаща визия, която едновременно използва достиженията на съвременното общество, но и се отнася критично към клишетата, които то създава.

Фондация "Зингер-Захариев” е създадена от Катрин Зингер и Камен Захариев – немско-българско семейство, колекционери и меценати. След дълги години в чужбина, основателите вече посвещават голяма част от живота си на България и допринасят за развитието на страната и хората. Съвместната им цел е изкуството и културата да бъдат поставени във фокуса на обществените обсъждания за подобрявне на ежедневния живот.

 

 

 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види