Figure 1.A. – ИЗКУСТВОТО НА НАУКАТА

Международна изложба на изображения от научни проекти

Откриване: 23.06 (сряда) – 16:00

Figure 1.A. е неправителствена организация, базирана в Швейцария – колектив от учени и художници, които вече пета година организират изложби, разкриващи естетическата привлекателност на науката и научните изследвания. Зад инициативата се крие и конкретна мисия – формиране на условия за свободно общуване между публика и наука, което преодолява дистанцията, породена от специфичните процеси и познания, съпътстващи всяка научна сфера.

THE GOLDEN SUN / ЗЛАТНО СЛЪНЦЕ 2021 Георги Йорданов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, България

За да постигне това, колективът подбира изображения от изследователските търсения на учени от множество световни университети – хора, посветили се на някои от най-актуалните проблеми и тенденции в съвременната наука. Тези изображения обаче не са просто формален прочит на дадено събитие или процес. Тяхното визуално звучене охотно попада в категорията на изящното. Усещането за творческа креативност, породено от необикновените взаимодействия между пространства, форми и цветове, ги превръща в произведения на изкуството с отличаваща се художествена стойност. Произведения, въплътили в себе си скритите научни измерения на реалността.

Добрите учени и добрите художници споделят близък светоглед. В центъра на тяхното намерение ще открием потребността от разкрепостена мисъл, неконвенционално възприятие, иновативност, висока склонност към експериментиране, желание и устрем за превъзмогване на всички ограничения, лимитиращи по-задълбоченото познаване на материята и духа. Затова науката и изкуството са манифестация на някои от най-високите човешки стремежи. Проектът на Figure 1.A. успява да обедини тези две сфери на дейност чрез нетрадиционна и особено оригинална перспектива, която ни позволява да се доближим до научната действителност, наслаждавайки се на едно запомнящо се визуално пътешествие.

PATTERNING / МОТИВИ 2017 Raphaël Groux, Antonio Mucciolo, University of Lausanne, Switzerland

Това е първата международна изложба на колектива, а домакин е галерия Little Bird Place в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Експозицията се състои от някои от най-добрите изображения, представени досега в пет годишната история на инициативата.

Радослав Механджийски и Теодора Константинова

Куратори и създатели на Art and Culture Today

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види