Номинациите за наградите "Човек на годината" вече са отворени

Номинациите за наградите "Човек на годината" – годишните призове за принос към правата на човека и правозащитността, са вече отворени. До 15 ноември 2020 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Наградите се връчват за тринадесети път. Илюстратор на кампанията тази година е Весела Кучева.

"Човек на годината" е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК).

Както и при предходните издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи”, отличените с голямата награда миналата година журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова, и други. 

Наградите "Човек на годината" се връчват на най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за общественото развитие през годината. Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защита на животните и опазване на природата. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

През тази година, в която светът се срещна с нови и тежки предизвикателства, човечността, взаимната помощ и екологичното самосъзнание доказаха своето ключово място в нашия живот. Разкажете ни за хората и организациите, които заслужават да бъдат отличени! Търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени.

Всеки може да номинира. Хора или организации се номинират заради конкретна правозащитна дейност, извършена в периода от ноември на предходната до октомври на настоящата година.

Постъпката или практиката, за която номирате даден човек или организация, трябва да отговарят на поне един от следните критерии:

  • Да е прецедент в правозащитната сфера
  • Да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото
  • Да вдъхновява към действие
  • Да се отличава с гражданска доблест
  • Да е новаторска и оригинална

Номинации се приемат до 15 ноември 2020 г. включително, през формуляра за номиниране на сайта на кампанията или по пощата на адрес София 1504, ул. "Върбица" № 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международния ден на правата на човека. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види