Снимка: Tonik

Теории на конспирацията за COVID-19

В дни на изолация битът ни все повече се слива с онлайн пространството. Разговорите в комуникационните платформи и видеовръзките зачестяват, а консумацията на медийно съдържание тихо надминава тази на тоалетната хартия.     

Залива ни информация, която касае една и съща тема и всевъзможните гледни точки, с които я изследваме. Кой е първоизточникът на SARS-CoV-2? Може ли някой да поеме отговорността за случващото се? Как се лекува COVID-19 и кои фактори му влияят? Взимането на кои мерки е обосновано и по какъв начин? На повечето от тези въпроси дефинитивен отговор все още няма. Измамни слухове обаче – колкото искате. 

В опит да предотвратим вредата от множеството измамни публикации и опровергаем някои от конспиративните теории, които циркулират онлайн, подготвихме кратък обзор. Ето кои са едни от най-популярните НЕдостоверни твърдения по темата.

Правителството на САЩ създава болестта с участието на Бил Гейтс   

На 21 януари един от видните привържениците на QAnon (конспиративна теория, според която съществува таен заговор между Барак Обама, Хилъри Клинтън и Джордж Сорос срещу Доналд Тръмп) Джордън Сатър започва да разпространява информацията, че институтът Пирбрайт придобива патент за коронавирус още през 2015 г. Джордън посажда съмнения, че това е планиран проект, който трябва да напълни джобовете на властта чрез големите фармацевтични компании. Тази му теория бързо набира скорост чрез фейсбук групите на "антиваскърите" и QAnon. За да налее още малко масло в огъня, Джордън уточнява, че този институт се спонсорира от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Това не е изненадващо, тъй като много често Бил Гейтс бива замесван в конспирации, които засягат производството на ваксини.

Според говорител на Пирбрайт, който разговаря с BuzzFeed News, патентът на коронавирус за 2015 г. е предназначен да улесни разработването на ваксина за специфичен вид коронавирус, открит при пилета, който няма общо с COVID-19. Освен това говорителят твърди, че фондацията на Гейтс не е финансирала този патент.

Въпреки това привържениците на твърдението продължават да спекулират, особено след като виждат статия в Business Insider, която говори за презентацията на Бил Гейтс пред Massachusetts Medical Society. В нея той показва симулация, която наподобява пандемията на Испанския грип от 1918 г. и обръща специално внимание на това, че светът в днешно време е абсолютно необорудван и неподготвен да посрещне подобна пандемия. В контекста на събитието неговият призив да бъдем подготвени за подобно явление е напълно резонен. Конспираторите обаче използват това, за да го обвинят в предвещаването на глобална катастрофа, от която цели лична облага.   

Вирусът идва от 5G лъчите

В Ухан вече е активна по-бързата мобилна мрежа 5G. Както знаете, в Ухан избухна въпросният коронавирус. Тези две събития решават да свържат от уебсайта Connectiv Events в статия от 27 януари, в която се твърди, че смъртните случаи в Ухан може би се дължат не на вирус, а на разпад на клетка, причинен от 5G мрежата, който имитира ефекта на вирус. Тази теория също започва да се разпространява бързо, като някои от привържениците ѝ смятат, че вирусът е перфектното прикритие на вредите, които всъщност ни заплашват от инсталирането на 5G, случващо се към дадения момент в Германия. Само че 5G тестовете в Германия, а и в други европейски страни, започват много преди случката в Ухан. Освен това твърденията, че тази мрежа предизвиква болестни симптоми, се опровергават от Световната здравна организация, според която изследванията върху 5G не са индикирали никакви категорични доказателства за неблагоприятни здравни последици.

Марихуаната е лек за болните от COVID-19

Зад това твърдение не се крие конспиративна теория, но си струва да се отбележи като фалшива новина, тръгнала от потребители в социалните мрежи. Вероятно замислена като шега, новината тръгва чрез изображение на стопкадър от емисия новини със заглавие "Тревата убива коронавируса", при което обаче липсва лого на телевизията. Проблемът е, че при оглед на коментарите под постовете, става ясно, че много хора не разбират информацията като шега.

Световната здравна организация (СЗО) е въвела пушенето в списък с методи, които не само не помагат, а и могат да навредят на здравето ви. Както пушенето на тютюн, така и пушенето на марихуана може да увреди белите дробове и потенциално да увреди имунната система, която е вашето основно оръжие срещу болестите.

Макар марихуаната на места да е позволена за третиране на някои болести и симптоми, като редки форми на епилепсия, гадене след химиотерапия, загуба на апетит и тегло (срещани при HIV/СПИН), това няма нищо общо със случаите на коронавируси. СЗО съветва да не изпробвате марихуана за лечение на COVID-19, тъй като проучвания сочат, че тя може да увеличи риска от дихателни инфекции, като пневмония.

Коронавирусът е биологично оръжие, създадено или от китайското правителство, или от ЦРУ

Обтегнатите дипломатически отношения на САЩ и Китай неминуемо водят до подозрения за умишлено създадено биологично оръжие. Проектиран в лаборатория, вирусът може да се използва като метод за отслабване на противниковата страна. Сенаторът на Арканзас Том Котън е един от политиците, които правят намек за подобно провинение. Той твърди пред Fox News: "Не знаем къде е възникнало, но трябва да стигнем до дъното на това. Знаем, че само на няколко километра от този пазар в Ухан, се намира единствената суперлаборатория на Китай, квалифицирана с най-високото четвърто ниво на безопасност, която изследва инфекциозни заболявания. (Британският таблоид "Дейли мейл" също публикува история за тази лаборатория, която навява мисълта, че тя е отговорна за разпространението на вируса.)

Засега обаче в "геномната последователност на вируса няма абсолютно нищо, което да индикира, че е проектиран“ - казва Ричард Ебрайт, професор по химическа биология в Rutgers University, в интервю за Washington Post. "Възможността това да е умишлено създадено биологично оръжие е напълно изключена“. Но това не спира правителствените институции да насаждат подобни теории в обществото.Такива примери са изказванията на иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, говорителят на китайското външно министерство Лицян Джао и дори фактът, че Доналд Тръмп нарича вирусът "китайският вирус“.

Сешоарите за ръце са ефективни в борбата с коронавируса

До момента е установено, че вирусът се предава при допир с инфектирани предмети или повърхности (точно затова всички ни предупреждават колко важно е да мием ръцете си редовно). В социалните мрежи на Китай обаче е била широкоразпространена теорията, че използването на сешоар за ръце в продължение на 30 секунди е ефективният метод за борба с вируса. Според Световната здравна организация това не е ефективен метод. С риск да станем досадни – ефективният метод е старателното миене на ръце със сапун и вода продължително време и използването на дезинфектанти.

Препарат с белина лекува короновирус

Още един от развалените плодове на кръга QAnon, който споменахме по-рано. Може би един от най-опасните съвети в мрежата цели продаването на продукт MMS (Miracle Mineral Solution), който е на основа белина – и тук отново са замесени антиваксърите, които заедно с други групи предизвикват потребителите да пият от препарата. Токсичните му съставки могат да доведат до повръщане, диария и дори чернодробна недостатъчност при по-големи количества. Въпреки че YouTube забрани промотирането на този продукт, все още е възможно намирането на такова видео съдържание, което показва колко трудно е за такива платформи да отстранят масовата дезинформация около COVID-19.

Ако не можеш да задържиш дъха си 10 секунди без да се закашляш, значи си болен от коронавирус

Пост, който представлява скрийншот от Notes апликацията на iPhone, също се сдобива с изненадващо голяма аудитория. Твърди се, че записките са на член на борда на Stanford Hospital, но това не отговаря на истината.

Едно от твърденията в тези бележки е, че ако пиете вода на всеки 15 минути, ще изпратите вируса към стомаха, където стомашната киселина ще го унищожи. Подобни научни доказателства обаче липсват.

Другото твърдение е свързано с предложение за тест за коронавирус в домашни условия: задържате дъха си за 10 секунди – ако не можете да го направите без да се почувствате зле, това е индикация за наличието на вируса. Да, наличието на белодробна фиброза би затруднило дишането ви, и да, вирусът понякога води до такава, но НЕ – това, че не можете да задържите дъха си без затруднение, не означава, че имате коронавирус, и НЕ – това, че можете да го задържите, не означава, че нямате коронавирус. Т.е. с този тест не можете да докажете наличието или липсата на вируса.

Netflix знае нещо, което ние не знаем

Подозренията се насочват към тези, които печелят. Кината са закрити, а всички премиери са отложени, стоим си вкъщи и кой има ползва от всичко това? Netflix, разбира се. Това води до многобройни конспирации, насочени към платформата.

По данни на Variety акциите на Netflix са се покачили с 0.8%, докато световният фондов пазар едва ли не се срива. Но това не е всичко - Netflix пуснаха и нов документален филм на име Pandemic: How to prevent an outbreak – случайност? Аз мисля.

Карантината на кораба Diamond Princess не съществува

Diamond Princess е круизен кораб, който отплава от Япония на 20 януари с 3 711 човека на борда, един от които слиза на 25 януари и се оказва с положителен тест за коронавирус. Оттогава компанията на Diamond Princess публикува непрекъснато актуална информация относно заболелите на кораба.

При установяването на много случаи се взима решение корабът да остане под карантина. В края на карантината са потвърдени 621 случая. Към дадения момент това е най-обхватният случай на заразата след този в Китай.  

Доказателствата за този случай са много, включително актуализации по случая от Centre for Disease Control, снимки и видеа на пътниците. Въпреки това в YouTube видео (което вече е изтрито) жена твърди, че карантината е фалшива. Тя казва: "Виждате тези държави, които са под карантина, и гражданите казват "О, коронавирус, коронавирус“, но не, това не е коронавирус.“ Макар да не назовава Diamond Princess, тя използва в описанието на видеото доклад за случая на кораба и снимка на кораба за фон във видеото.  

И най-голямата издънка… биреният бранд Corona

Трудни времена настанаха за мексиканското пиво. Google докладва за скок на търсенията с думи "бирен вирус“ "бира Corona вирус“ и подобни, което говори за налична негативна асоциация в главите на потребителите. Толкова, че най-често срещаното търсене с "Corona“ става "Corona beer coronavirus”. Проучване на CBS посочва, че 38% от пиячите на бира в САЩ не биха си купили напитката в никакъв случай, а 14% не биха я поръчали на обществено място. В резултат на всичко това стойността на акциите на компанията спада главоломно.

Макар да не знаем със 100% сигурност произхода на SARS-CoV-2 (вероятно пренесен от прилеп или панголин към човек), знаем, че няма нищо общо с бирата. А може би ниската цена на акциите прави подходящ момента да ги закупим? Това също не го знаем.

В днешно време фалшивите новини и конспиративните теории лесно намират почва. Вярваме, че Световната здравна организация е достоверен източник по належащата тема. На този линк може да видите митовете по темата, които отричат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види