Снимка: Igor Miske

Храни, които намаляват риска от деменция

Пиенето на черен чай и червено вино и консумацията на къдраво зеле може да намалят риска от болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от 12-годишно изследване.

Тези продукти са с голямо съдържание на химикали, наречени флавоноиди, които поддържат мозъка в добро здраве.

Учени от университета Ръш в Чикаго са проследили здравословното състояние на 921 души на средна възраст 81 години, които отговорили на въпроси, свързани с храненето си. Оказало се, че приелите най-голямо количество флавоноиди - около чаша черен чай дневно, са с наполовина по-малък риск от болестта на Алцхаймер.

Зехтинът, крушите, портокалите и броколито са сред продуктите, които са най-ефикасни за избягване на загуба на паметта.

"Консумацията на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай може да са евтин и лесен начин хората да избегнат болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на екипа Томас Холанд.

В първото по рода си изследване флавоноидите били разделени на четири типа - кемпферол, изорамнетин, мирицетин и кверцетин. Кемпферолът, който се съдържа в големи количества в листните зеленчуци, като спанака, броколито и къдравото зеле, както и в чая, намалил с 51 процента риска от деменция. Хранителният режим, включващ изорамнетин, който се съдържа в зехтина, червеното вино, крушите и доматения сос, понижил риска с 38 процента, както и мирицетинът, който се съдържа в чая, къдравото зеле, портокалите, доматите и червеното вино. Кверцетинът, който се съдържа в ябълките, нямал никакъв ефект.

Приемалите най-голямо количество флавоноиди - 15,3 милиграма дневно, били с 48 процента по-малък риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с приемалите най-малко количество - 5,3 милиграма дневно. Двадесет и осем от приелите най-голямо количество флавоноиди 186 участници били диагностицирани с деменция, докато това се отнасяло за 54-има от приелите най-малко количество флавоноиди 182-ма участници.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види