Снимка: Joseph Perez

Преди терапията да започне

Хана е на 25. Последните десет години от живота й минават през кабинети на терапевти - като се започне от детски психолози и се мине през всякакви разновидности и направления на психотерапията. "Ако това беше брак, щях да празнувам кръгла годишнина за успешно партньорство. И както във всеки съюз, през цялото това време имаше периоди, в които исках да си тръгна, убедена, че от него няма смисъл.“, споделя Хана.

"В годините посещавах терапия заради тревожност, депресия, психоза, мания или проблеми с храненето. Имаше и други неща, които не бяха ясно диагностицирани. Нямам претенция, че съм наясно точно как помага терапията, защото при различните заболявания и хора лечението и процесите протичат индивидуално. Но през своя опит осъзнах много неща и допуснах грешки, които щях да избегна, ако някой ме беше подготвил предварително.“

Хана дава някои ключови, според нея, съвети за започване на терапия:

Изберете терапевт, който ви харесва

Терапевтите са хора и като всички могат да бъдат дразнещи. Не е задължително да обожавате терапевта си. Ако връзката ви е професионална, няма да го каните на рождени дни или да си пиете кафето заедно. Но за да се чувствате спокойни и да имате доверие в процеса на работа, е нужно да симпатизирате на специалиста и най-вече – на неговия подход. Научих, че терапевт, който ви помага да разрешите успешно един "проблем“, може да не е подходящ за други трудности, през които минавате.

Откажете се от нуждата си терапевтът да ви харесва

Понякога, когато разказвах история на своя терапевт, без да осъзнавам, правех паузи за по-драматичен ефект или мимики и жестове, които да го забавляват. Успеех ли да го разсмея, чувствах, че съм го спечелила и ме харесва. Имаше случаи, в които се притеснявах да не бъда скучна и затова винаги се опитвах да разкажа някоя странна или интересна история. Но както не е задължително да обичате терапевта си, така не е нужно и той да ви харесва. Колкото по-бързо успеете да игнорирате тази част от отношенията, толкова по-ефективна ще бъде работата ви. Специалистите са там, за да ви помогнат, а не за да се забавлявате или за да намерите ново приятелство.

Не се цензурирайте

Важно е да бъдете честни. Откровени до болка. Отне ми години, за да спра да спестявам информация, за да "не ме мислят за уличница, лош човек или идиот.“ Какъв е смисълът от тази автоцензура? Вашият терапевт вероятно е чувал много по-лоши неща. И със сигурност, ако знае истината, помощта му ще бъде по-пълноценна. Едно от най-големите предимства на терапията е, че имате възможност да споделите всичко, което ви притеснява, без да има последствия. За целта трябва да бъдете честни първо към себе си.

Бъдете ясни какво точно очаквате от самото начало

Най-бързите резултати, които съм получавала от работата с терапевт, бяха, когато исках да разреша свои сексуални проблеми. Спешно. Отидох при специалиста със списък от проблемите, предположенията и целите, които имах, свързани със сесиите ни. Терапевтката ми беше изумена. Но аз нямах време за губене – исках час по-скоро да съм способна да създам "здрава връзка“. Изглежда очевидно, но колкото по-честни сте със себе си, колкото повече работа успеете да свършите сами, толкова по-бързо и специалистите ще стигнат до основата на проблема. А оттам и до решението.

Терапевтът не трябва да ви казва какво да правите, а само да ви съветва

Имах терапевт, който многократно ми казваше да взема конкретно житейско решение (и то голямо). В крайна сметка направих промяната. Но все още знам, че действията ми бяха изцяло в "подчинение“ на неговия авторитет. Терапевтите могат да съветват, предлагат и ръководят, но никога не ги оставяйте да ви заведат на място, което не харесвате. Всяка ваша стъпка в живота ви е и трябва да остане под ваш контрол. 

Отношенията ви с околните ще се променят

Станах доста открита в личния си живот. Много е трудно някой да ме смути. Нищо, което се изрича в реалността, не може да бъде по-страшно от онова, което говорим в стаята на терапевта ми. Това неизбежно се отразява на отношенията ми с хората. Терапията подобри връзките ми с околните повече, отколкото очаквах. Мога да говоря с непознати на всякакви теми. Превръщам се в психотерапевт на свои близки и партньори, които изпитват неудобство да споделят проблемите ни пред други хора. На тях им харесва, защото понякога моята терапия решава нашите проблеми - без дори да е нужно да присъстват или да заплащат за сесиите.

Не можете да си представите живота без терапията

Питах се дали терапията се е превърнала в твърде скъпо удобство за мен. Когато терапевтът ми си вземаше отпуска си мислех, че е много егоистично и безотговорно просто да ме зареже да се оправям сама. Исках да мога да се справям без терапия. За последните десет години опитвах няколко пъти да живея без психотерапевт. Всеки път след прекъсването на сесиите затъвах в проблеми. И когато отново се свързах със стария специалист или отивах при нов – отнемаше много време, за да възстановим ритъма. Най-големият ми страх е, че истинската лудост е зад ъгъла, че там ме дебне тежко заболяване, от което няма връщане. Знам, че е възможно да загубя връзка с реалността, да си измисля действителност, която не съществува. Затова – ако не друго – аз плащам на професионалист, който да ми напомня всяка седмица нещо, от което аз имам изключителна необходимост – че съм нормално човешко същество и не съм болна.

Има шанс някой ден да мога да се справям и без терапия. Но ако това не стане – примирявам се и се успокоявам с факта, че няма нищо лошо 20, 30 или 40 години да има с кого просто да говоря за себе си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види