Снимка: Anthony Tran

Езикът на депресията

От начина, по който се движите и спите, до това как общувате с хората около вас... Депресията променя всичко. Тя се забелязва и в начина, по който говорите и изразявате себе си писмено. Понякога "езикът на депресията“ оказва мощен ефект и върху другите. Спомнете си за въздействието на стиховете в поезията и песните на Силвия Плат и Кърт Кобейн – две знаменитости, които се самоубиха след битка с депресията.

Учените отдавна се опитват да установят точната връзка между депресията и езика, а технологиите ни помагат да се приближим до по-изчерпателен анализ. Ново проучване, публикувано в Clinical Psychological Science, разкрива клас от думи, които могат да помогнат с разпознаването на депресията.

Съществуват езикови характеристики, които хората могат да пропуснат, но днес компютрите са достатъчно прецизни при изчисляване на процентното разпространение на думите, лексикалното разнообразие, средната дължина на изречението, граматичните модели и много други показатели.

Досега личните есета и записи в дневници от депресирани хора са били полезни, както и работата на известни артисти като Кобейн и Плат. Взети заедно, резултатите от подобни изследвания разкриват ясни и последователни разлики в езика между хора с и без симптоми на депресия.

Езикът може да бъде разделен на два компонента: съдържание и стил. Съдържанието се отнася до това, което изразяваме - тоест смисъла на думите. Никой няма да се изненада, че депресираните използват прекомерно количество думи, изразяващи отрицателни емоции, негативни прилагателни и наречия - като "самотен“, "тъжен“ или "нещастен“. Знаем, че прикриването на лични проблеми и социалната изолация са общи черти на депресията. Това, което не знаем, обаче е, дали тези открития отразяват различията в мисленето. Депресията ли кара хората да се съсредоточат върху себе си или хората, които се фокусират върху себе си, получават симптоми на депресия?

От друга страна - стилът на езика се отнася до това как се изразяваме, а не до съдържанието. Наскоро беше проведен анализ на текстове в 64 различни онлайн форума за психично здраве, изследвайки над 6400 потребители. "Крайни думи“, които предават абсолютни величини като "винаги“, "нищо“ или "напълно“, са открити като общи във форумите за психично здраве. Те преобладават повече отколкото отрицателни емоционални думи и определения.

Хората с депресия имат черно-бяло възприятие за света и това се проявява в езиковия им стил. Изследването включва и форуми за възстановяване, където членовете, които смятат, че са се излекували от състоянието, пишат положителни и обнадеждаващи неща за своето състояние. Сред тях думите с положителна емоция са повишени с приблизително 70 процента. Въпреки това разпространението на крайните определения остава значително.

Подобна компютърно генерирана класификация превъзхожда вече направените проучвания от обучени терапевти. Машинните анализи ще се подобрят, когато се предоставят повече данни и се разработят по-сложни алгоритми. Така ще се надхвърли ограниченото разглеждане на абсолютизма, негативността и местоименията, които вече са широко обсъдени. Вече започва работа по използването на компютри за точно идентифициране на все по-специфични подкатегории по психично-здравни проблеми, като перфекционизъм, проблеми със самочувствието и социална тревожност.

Не бива да пренебрегваме факта, че е възможно някой да използва език с изразните средства на депресията, без да страда от тази диагноза. В крайна сметка именно това как се чувствате определя дали страдате. Но тъй като Световната здравна организация изчислява, че над 300 милиона души по света живеят с депресия, увеличение с над 18 процента от 2005 г., наборът от повече инструменти за установяване на състоянието със сигурност е важно за подобряване на здравето и предотвратяване на трагични самоубийства като тези на Плат и Кобейн.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види