Модата на порядъчните вълци

Годината е 1940-та, аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера създават своите култови анимационни герои - Том и Джери. Филмчетата с приключенията на котарака и мишока са продуцирани от Метро-Голдуин-Майер и излизат до 1958 г. Още първите епизоди на сериала носят цели 7 Оскара на създателите си и световна слава. По това време империите са във Студена война, не само по политически и икономически причини. При аниматорите също има надпревара. СССР решава да отвърне на вражеските американски звезди Том и Джери, създавайки през 1969 г. тяхно копие, наречено "Ну, погоди!”. Руснаците избират за главни герои не котка и мишка, а друга класическа двойка – заек и вълк.

Сериалът е разработен от московското студио "Союзмультфильм“. Заекът и вълкът за първи път се появяват в анимационния журнал "Веселая карусель" през 1969 г. Там вълкът произнася прословутата фраза: "Ну, погоди!". Сценаристи на този епизод са Александър Курляндски и Аркади Хайт. Още в края на същата година двамата съвместно с режисьора Вячеслав Котьоночкин създават първия епизод на новия сериал. Този екип заедно работи върху общо 16 епизода в периода (1969 – 1986 г.). Сериите стават класика в страните от бившия соц лагер, сред които и България. След дълга пауза Курляндски и Феликс Камов създават още 4 епизода, излъчени от 1993 до 2005 г. 

Ето че преди дни РИА Новости съобщи, че филмовото студио "Союзмултфилм“ започва разработката на продължение на "Ну, погоди!“. Легендарният сериал ще излезе през лятото на 2020 г. "Първата серия може да бъде гледана в началото на следващото лято, след което планираме 26 нови епизода на "Ну, погоди!“, разкри ръководителката на проекта Юлияна Слащева. По думите й вълкът в новите епизоди ще откаже цигарите.

От друга страна шефът на "Союзмултфилм" Борис Машковцев твърди, че пушенето е било характерна черта на вълка като демонстрация на определена класа. Според него времената са се променили много и е нужно съобразяване с това. Изискванията за съдържанието на анимационните филми сериозно са се увеличили. Публиката е променила изцяло възприятието към анимациите. В днешно време те имат възпитателна функция и лошите навици нямат място в тях. Дали новият вълк, освен непушач, ще е и веган, и вместо със зайци, ще се храни със зелки – предстои да разберем.

Фактите относно вредните навици на руснаците не са никак розови. Една "порядъчна” анимация едва ли ще помогне особено много за справянето с тях. Освен пословичната консумация на огромни количества алкохол, Русия е и в челните места по употреба на цигари. През 2017 г. например в страната са били продадени 13,1 милиарда кутии цигари. Според официалните оценки днес 34% от руснаците или общо 50 милиона души пушат. В края на 2018 г. Министерството на здравеопазването излезе с изявление, че смъртността от тютюнопушене и алкохолизъм е много по-висока, отколкото в други страни.

Вместо да направят опити да спрат тази пандемия, в началото на декември руските депутати приеха закон, който разрешава пушенето на летищата. Новият документ влиза в сила след дълги години на пълна забрана за пушене на територията на аерогарите. Досега любителите на цигарения дим можеха да се порадват на порока си на не по-малко от 15 метра извън летището. Въпреки това, практиката на ограниченията показа, че пътниците често ги нарушават: те пушат в тоалетните. Кой е виновен за лошите навици на руснаците? Сигурно е онзи невъзпитан вълк от старите епизоди на "Ну, погоди!”.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види