Снимка: Florencia Potter

Корги - в крак с кучешката мода

Подвластни ли са стопаните на домашни любимци на модни тенденции? Ако идеята е да привлечем вниманието на околните или да събираме лайкове в социалните мрежи, то със сигурност ще се наложи да притежаваме някоя модерна порода. При котките това са донският свинкс, бенгалската котка и Мейн Куун. Що се отнася до джафкащите четириноги през последните години интересът беше насочен към мопсовете, йоркширските териери, помераните и акита ину. Истината е, че на сцената излизат доста по-екзотични породи. Пригответе се да влезете в света на корги. Тръгнете ли с корги на каишка, не само ще бъдете забелязани, но и няма да се отървете от въпроса: ”Каква порода е кучето?”.

Този подобен на лисица дребосък (на уелски Corgi означава джудже) произхожда от земите на графство Пембрукшър, Уелс и оттам идва и нейното име. Тя е най-малката в групата на овчарските кучета. Породата има две разновидности: уелско корги кардиган и уелско корги пембрук. Ще се спрем на втората, защото именно тя му носи световна популярност. Според легендата, кучетата от тази порода са служели като жребци на феите. Открити са свидетелства за това, че корги са съществували в Обединеното кралство от 920 г. сл. Хр. Счита се, че фламандски тъкачи са го внесли в Уелс и в периода XIV-XVIII век за да подкарват местния добитък.

Въпреки малките си габарити корги пембрук е служебно куче – то е помагало векове наред за опазването на стадата от едри копитни животни. Кучетата са насочвали в правилната посока крави и бикове, като са ги хапели по краката, без при това да пострадат от копитата им благодарение на ниския си ръст. Първият стандарт на породата датира от 1892 г.

И в днешно време коргитата са запазили характерните се особенности на външния си вид - къса и набита структура на тялото, с къси крайници и лисичоподобна муцуна. Правата им козина със средна дължина не пропуска вода и може да е червеникава, черна, черна и жълтокафява, на бели ивици или без. Възрастните екземпляри достигат ръст 25-30 см, като мъжките тежат 10-12 кг, а женските – 9-11 кг.

Корги са лесни за дресиране. Освен това са и добри пазачи, тъй като са много недоверчиви към нови хора и бързо предупреждават стопаните си, както и добър фактор за това е силният им лай. Кучета от породата корги пембрук редовно заемат първите места в състезания по фристайл. Те са в състояние да изпълняват номера, близки до тези на цирковите кучета. Смята се, че са перфектните кучета за аджилити - спорт, при който преодоляват препятствия. Изследователят Стенли Коурън поставя уелското корги пембрук на единадесето място по интелигентност сред кучетата в своята книга Интелигентността на кучетата. Коргитата са дружелюбни и се държат добре с малки деца. Обичат много стопаните си и са чудесни компаньони.

Като говорим за кучешка компания, няма как да не споменем, че корги са любимци на английския кралски двор. Те са голямата страст на Елизабет II. Коргитата навлизат в британското кралско семейство през 1933 г. при управлението на Джордж Шести. Оттогава около 40 коргита са правили компания на кралските особи в Бъкингамския дворец. Първите си коргита Елизабет Втора взима още в детска възраст. Първият четириног фаворит на кралицата се казва Дуки. През годините кралицата е имала поне 12 коргита, за които лично се е грижела. Последното от тях, Уилоу, почина през 2018 г. Много от кралските коргита са обезсмъртени редом с британската кралица върху картини.

Коргитата на кралицата сe хранeли със специално подбрани храни, като хомеопатични лакомства, богати на витамини и билки, за да могат четириногите да тичат щастливо из Бъкингамския дворец. Изработвало се отделно меню, съобразено с нуждите на всяко едно куче. Храната им се сервирала от специален иконом, нагърбен с тази мисия. Паничките им били от сребро и порцелан. Понякога коргитата се подреждали в кръг и кралицата хранела всяко едно от тях, докато другите търпеливо си чакали реда, разказва д-р Роджър Мъгфорд, който бил личен треньор на кралските кучета. В момента компания на кралицата правят две кучета от смесена порода между корги и дакел, познати като дорги. Имената им са Кенди и Вулкан.

Нека видим какво се случва с коргитата извън кралския двор? През януари 2013 г. уелското корги пембрук беше квалифицирана като "уязвима родна порода". Организацията за защита на кучетата "Кенъл клуб" съобщи, че породата корги е застрашена от изчезване. Тази година във Великобритания са регистрирани само 241 кучета от тази порода, а за да не бъде застрашена, трябва да бъдат поне 300. Британският всекидневник "Дейли Телеграф" обвини за случващото се правителството на лейбъристите и техния закон, който забранява практиката за отрязване на част от опашката на кучето. Заради променения външен вид мнозина са се отказали да отглеждат коргита.

В България корги е все още слабо позната порода, но видите ли стопанин с такова куче, бъдете сигурен – той е в крак с кучешката мода. Българската група на любителите на корги вече наброява над 1200 фейсбук члена. Решите ли обаче да се сдобиете с малко кученце от тази порода се пригответе да бръкнете дълбоко в джоба. Чистокръвен екземпляр струва над 4000 лв. Като нищо вашето корги да се окаже роднина с четириногите любимци на Елизабет Втора.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види