Снимка: Matias Delacroix

Опозицията във Венецуела се мъчи да поддържа темпото на протестите срещу Мадуро

Скот Смит и Хорхе Руеда от Асошиейтед прес

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се мъчи да изкара протестиращи по венецуелските улици, след като преди дни призова за всекидневни демонстрации за свалянето от власт на президента Николас Мадуро в опит да даде нов тласък на движението, започнато от него по-рано тази година.

Само няколко десетки човека откликнаха в Каракас на призива на Гуайдо в понеделник, като някои влязоха в схватки със силите за сигурност. Това бе доста далеч от онова, което опозицията се надяваше да постигне, след като на голям митинг в събота Гуайдо апелира за непрестанни протести срещу правителството.

Офелия Брисено, служителка в офис, заяви, че приключва с манифестациите, докато опозицията не се организира и не представи ясен подход към военните за откъсването им от Мадуро. Преминаващата група манифестанти не успя да убеди Брисено и нейните колеги да се откажат от плановете си за обяд и да се присъединят към тях на улицата. "Лудост е да искат от хората да излязат, но план няма. Всичко е толкова хаотично", каза тя и добави: "Преди съм излизала много пъти на демонстрации, но вече не".

Гуайдо се издигна като лидер на опозицията през януари, а после съгласно конституцията се обяви за президент с твърдението, че преизбирането на Мадуро е незаконно. Той се закани да отстрани президента социалист и да свика нови избори.

Опозиционният лидер спечели подкрепата на САЩ и на още над 50 държави, които смятат, че през 2018 г. Мадуро е спечелил втори мандат чрез фалшифицирани избори. Първоначално, когато се обяви за президент, Гуайдо привличаше огромни тълпи. Мнозина си мислеха, че промяната е неминуема, но Мадуро запази властта си, главно с подкрепата на военните.

В речта си в събота Гуайдо призова за непрестанни протести, като посочи Боливия, където 180-дневното разместване на пластовете доведе до оставката на съюзника на Мадуро - Ево Моралес, който избяга в Мексико в самоналожено изгнание.

За тази седмица полицията е планирала най-малко три демонстрации, вкл. в четвъртък, когато студенти ще опитат да стигнат до "Фуерте Тиуна", най-важната военна база в страната, където е сградата на министерството на отбраната.

В понеделник в Каракас учителката Илдемар Асеведо бе сред малобройната, но шумна група протестиращи, откликнала на призива на Гуайдо и влязла в сблъсъци със служители от националната полиция в екипировка за борба с безредици. Полицаите блъскаха със щитове протестиращите и ги удряха с ръце. Но Асеведо каза, че няма да се откаже, каквото и да й струва това. "Ние не се отказваме от нашите протести", каза тя и добави, че събитията в Боливия са я окуражили. "Единственият начин те да разберат, че притежаваме някаква сила, е да излизаме на улиците", каза тя.

Диего Моя-Окампос, главен анализатор за Венецуела в лондонската консултантска фирма "Ай Ейч Ес Маркит", каза, че свалянето на Моралес в Боливия може да бъде източник на вдъхновение.

Но венецуелската опозиция е изправена пред "военния режим" на Мадуро, известен с грубите си действия, включващи произволни арести и изтезания. Това са ефективни средства, използвани от военните и националната полиция за възпиране на съпротивата, каза Моя-Окампос.

Мадуро защитава силния отговор срещу протестите, като твърди, че Гуайдо е марионетка на Белия дом, който иска да го свали, за да експлоатира огромните петролни резерви на страната. "Трудно е да се поддържа темпото, когато си изправен пред толкова силни органи за сигурността", казва Моя-Окампос и добавя: "Те искат да употребяват сила срещу протестиращите и да третират невъоръженото население като вражески войници". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види