Снимка: Edi Libedinsky

Какво наистина трябва да знае едно дете на 4 години

В родителските форуми често се срещат публикации от майки, притеснени за уменията и знанията на 4-годишните си деца.

"Какво трябва да знае едно дете на 4?”, питат те.

Алисия Байер, експерт по детско развитие, автор на редица книги и майка на пет деца отговаря на загрижените и амбициозни родители. Вижте как.

Онова, което майките споделят помежду си в интернет ме натъжава и дразни едновременно. Видях майка, която публикува списък с всички неща, които синът й знае. Например: да брои до 100, планетите, как да напише името и фамилията си и т.н. Други родители публикуваха линкове към списъци на това, което трябва да умее и владее детето според възрастта си.  

За начало ще кажа: всяко дете се развива със собствено темпо и това, което ме притеснява е как ще се почувстват майките, чиито деца все още не са достигнали нивото на тези свои връстници. Ние живеем в такъв конкурентен свят, че дори децата ни са се превърнали в трофеи и повод за самохвалство. Но! Детството не бива да бъде състезание.

Какво трябва да знае едно дете на 4

И така, тук предлагам моя списък с нещата, които трябва да знаят четиригодишните.

Те трябва да знаят, че са обичани изцяло и безусловно, през цялото време.

Те трябва да знаят, че са в безопасност и трябва да знаят как да се пазят на публично място, от другите и в различни ситуации.

Те трябва да знаят, че могат да се доверят на инстинктите си към хората и че никога не трябва да правят нещо, което смятат за нередно, независимо кой им го казва.

Те трябва да знаят личните си права и че семейството им ще ги подкрепи.

Те трябва да знаят как да се смеят, да се държат глупаво и да използват въображението си.

Те трябва да знаят, че винаги е правилно да нарисуват небето оранжево, а котките с шест крака.

Те трябва да познават собствените си интереси и да бъдат насърчавани да ги следват. Ако не се интересуват от числата, родителите им трябва да осъзнаят, че ще научат цифрите достатъчно скоро и да ги оставят вместо това да се потопят в игри с ракетни кораби, динозаври или кал.

Те трябва да знаят, че светът е магически и че те са такива. Те трябва да знаят, че са прекрасни, блестящи, креативни и състрадателни.

А ето какво трябва да знаят родителите

Че всяко дете се научава да ходи, да говори, да чете и да смята със своето собствено темпо и това няма да има никакво отношение към това колко добре ходи, говори, чете или смята в бъдеще.

Че единственият най-голям показател за високи постижения е четенето на децата. Не тетрадки и помагала, не образователни книжки, не имагинерни предучилищни занимания и курсове, не мигащи играчки или компютри! А мама или татко, които отделят време всеки ден, за да седят и да им четат прекрасни книги.

Това, че едно дете е най-умното в класа, никога не е имало отношение към това да бъде най-щастливото. Толкова сме обсебени в опитите си да дадем на децата си "предимства“, че изпълваме живота им с толкова много задачи и стрес, сравними с тези в нашия собствен. Едно от най-големите предимства, което можем да дадем на децата си, е просто безгрижно детство.

Че нашите деца заслужават да бъдат заобиколени от книги, природа и свободата да ги изследват. Повечето от нас биха могли да се отърват от 90 процента от детските играчки и това няма да бъде пропуск, но някои занимания са наистина важни - изграждане на играчки като LEGO и блокове, креативни играчки като всички видове художествени материали, музикални инструменти, (истински и мултикултурни), дрехи и книги, книги, книги...

Те също трябва да имат свободата да изследват и тези неща - да играят с боб, да месят хляб, да използват боя и да играят с тесто. Да участват в приготвянето на вечерята.

Че децата ни имат нужда от повече време с нас. Станахме толкова добри в обясненията колко е важно да се грижим за себе си, че някои от нас го използват като оправдание, за да оставят света да се грижи за децата им. Да, всички имаме нужда от душ на спокойствие, време с приятели, почивки и личен живот извън родителството. Живеем във време, в което списанията за родители препоръчват да се ангажираме по 10 минути на ден с всяко дете и да планираме една събота в месеца като семеен ден. Това не е ок!

Нашите деца не се нуждаят от компютърни игри, таблети и извънучилищни занимания, уроци по балет, групи за игра и футбол.

Те се нуждаят от бащи, които седят и слушат, майки, които се присъединяват и играят с тях, родители, които отделят време да им четат истории и правят смешки. Те се нуждаят от разходки с нас. Те заслужават да ни помогнат да направим вечеря, въпреки че това отнема два пъти повече време и удвоява работата ни. Те заслужават да знаят, че са приоритет за нас и че наистина обичаме да бъдем с тях.

А сега обратно към тези четиригодишни списъци с умения...

Знам, че човешката природа се нуждае от сравнение с другите и амбиция да направи най-доброто за децата си. Най-лесният вариант е да вземете списък със задължителните умения на детето според неговите години и да проверите дали липсва нещо наистина важно. Ако има области, които отсъстват в развитието на наследника ви – осъзнайте, че това не е белег за провал – нито за него, нито за вас. Просто попълнете пропуските с приятни игри! Така усвояването на знания се случва естествено, забавно и без натиск.

От какво се нуждае едно дете на четири?

От много по-малко, отколкото осъзнаваме, и от много повече.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види