Снимка: Glen Hodson

Защо през месец октомври се раждат най-много столетници

Когато помислим за октомври, веднага се сещаме за шарените есенни багри, аромата на печена тиква и костюмите за Хелоуин! Има наистина тайнствена поличба, която, освен празника на духовете, съпътства този месец от годината. Зад маските стои едно малко известно заклинание за дълъг живот!

Изследователи от Чикагския университет сравняват данни за хора, родени между 1880 и 1895 година, които са живели 100 и повече години в сравнение със своите набори. Проучването установява, че хората, родени през октомври, са по-склонни да доживеят до 100 години, отколкото родените през май, например. Оказва се също, че освен октомврийските бебета, родените също през месеците септември и ноември имат по-големи шансове за дълъг живот. От друга страна според проучването столетниците сред родените през март, май и юли са с 40 процента по-малко в сравнение с други месеци. Има и друго изследване, направено сред хора, родени в Северното полукълбо. То също установява, че есенните бебета живеят по-дълго от пролетните.

Но защо това е така?

Има няколко теории зад интересното твърдение. Най-логичната версия е, че есенните бебета са били по-малко изложени на определени сезонни заболявания, тъй като избягват екстремно високите и ниски температури през лятото и зимата. "Може би раждането през есенния месец октомври създава някакъв защитен ефект срещу излагането на сезонни заболявания, които в крайна сметка могат да повлияят на дълголетието на човека.", казва Океке-Игбоку, здравен експерт, който участва в проучването. Все пак изследователите не могат да бъдат категорични на какво точно се дължи тенденцията и все още са в процес на събиране на информация и данни.

По-задълбочени са проучванията в две страни от Северното полукълбо - Австрия и Дания. Хората, родени през есента (октомври-декември), живеят по-дълго от родените през пролетта (април-юни). Данните за Австралия показват, че в Южното полукълбо моделът се измества с половин година. А начинът на живот на британските имигранти в Австралия е подобен на този на австрийците и датчаните и значително се различава от този на австралийците. Тези открития се основават на данни от населението с повече от милион наблюдения и малка или никаква селективност. Разликите в продължителността на живота са независими от сезонното разпределение на смъртните случаи и социалните различия в сезонното разпределение на ражданията.

В Северното полукълбо наднормената смъртност през първата година от живота на бебетата, родени през пролетта, не подкрепя обяснението за селективната преживяемост на бебетата. Вместо това изглежда, че оставащата продължителност на живота над 50-годишна възраст зависи от фактори, които възникват в матката или в ранна детска възраст и които увеличават податливостта към заболявания по-късно в живота. Този резултат е в съответствие с констатацията, че в края на миналия век бебетата, родени през есента, имат по-голямо тегло при раждане, отколкото родените през други сезони.

Има много други фактори от околната среда, които оказват влияние върху продължителността на живота ни. Хранителната култура, нивото на физическа активност и избягването на токсични навици като тютюнопушенето... Това са само няколко неща, които със сигурност могат да допринесат за дълголетието. "По същество има множество фактори, които могат да влязат в игра и биха направили повече или по-малко вероятно достигането на 100-годишна възраст.", ​​казва Океке-Игбоку.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види