На разходка в бамбуковата гора Сагано

Когато си поръчваме в китайския ресторант ориз с бамбук и гъби, едва ли се замисляме, че същият този бамбук е едно от най-причудливите растения на планетата. Бамбукът е най-бързорастящото растение на Земята. За денонощие височината му може да нарасне с до 75 см. Може да расте при всякакви условия, което го прави евтин за отглеждане.

Разбира се, всички ние автоматично свързаме бамбука с Азия и цялата източна култура. В Япония например той е любим обект на калиграфите, но дори да не го рисуваме, една разходка в бамбукова гора може да ни отведе далече от ежедневните грижи и тревоги. Къде обаче се намира най-известната бамбукова гора?

Представям ви гората Сагано - тя се намира в Арашияма - квартал в западните покрайнини на японския град Киото. Половин час с влак от града ви делят от тази приказна местност. Безспорно това е една от най-красивите гори в света и обхваща площ от 16 квадратни километра.

Японците я приемат за един от символите на Страната на изгряващото слънце. В непосредствена близост до нея е един от петте главни храма – Тенрю-джи. Преди векове шинтоистките и будистки храмове по традиция са били издигани край бамбукови горички, тъй като се е смятало, че растението е символ на здравина и отблъсква злото.

Днес Сагано е пълна ежедневно с туристи. Повечето от тях се опитват да уловят с фотоапаратите си високите до небето стеблата на бамбука. Всъщност шумоленето и звуците, които издават листата, полюшвани от вятъра, са истинската атракция в този парк. Уникалният звук на шумолене на листа в бамбуковата гора Сагано е включен в списък на японското Министерство на околната среда, наречен "100 звукови пейзажа". Това е класация, която съдържа звуци от ежедневието, имащи за цел да накарат японците да обръщат повече внимание на природата около себе си.

Ако сте в Япония и решите да посетите Сагано, няма да дадете нито една йена за вход. В случай че пожелаете да ви носят на рикша, удоволствието ще ви коства минимум 50 евро.

Освен за декорация и храна, японците използват бамбука и за много други цели. Векове наред той намира приложение в медицината. Соковете на дървото се използват за лечение на астма, кашлица и редица други заболявания. В Япония за първи път са въведени и т.нар. бамбукови матраци. Бамбуковите влакна в матраците притежават естествени анти-бактериални, абсорбиращи и терморегулиращи свойства.

Нещо повече - употребата на бамбук навлиза и в електричеството. През 2017 г. японската компания "Фуджисаки Електрик" построи в префектура Ямагути първата в света електростанция, която да добива енергия от изгаряне на бамбук. Мощността й е 2 МВт, което според компанията, стига за осигуряването на електроенергия за около 4 800 домакинства. И всичко това, благодарение на същия този бамбук, който ни поднасят заедно с ориза в китайския ресторант.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види