Снимка: Troy T

С бебе в час

Преди седмици студентка от колеж в Джорджия не успява да намери детегледачка, за да посети лекциите. И вместо това да предизвика негодувание, професор Рамата Сисоко Сисе предлага да държи бебето, докато преподава тричасови лекции по анатомия.

Рамата Сисоко Сисе, асистент-професор по биология в колежа, разказа, че една от нейните студентки се е обадила късно вечерта, за да я уведоми, че нейната детегледачка е болна и няма да успее да посети лекциите на следващия ден. Младата жена е отправила молба да посети часовете с бебето си, за да не изпуска материал.

Професор Сисе е майка на три деца, отлично разбира препятствията в майчинството и позволява на студентката да вземе детето си. "Тя ми довери своя проблем и реших, че трябва да помогна.”, каза Сисе. "Това е морална отговорност за мен."

Още в началото на часовете обаче бебето започва да се движи постоянно и за студентката става изключително трудно едновременно да държи сина си и да си води записки.

"Казах: "Подайте ми бебето”, разказва Сисе. Но с бебе в ръка, професорката не успява да преподава и пише на дъската пълноценно.

Затова професор Сисе импровизира. С бяла дреха от лабораторията професорката завързва бебето на гърба си. От топлината и допира на тялото, момченцето успява да заспи бързо и да запази спокойствие до края на часовете. Един от студентите задава въпроса – как е успяла да запази бебето толкова спокойно. Обяснението на Сисе е просто: "В носилка, в допир до тялото и с телесната температура, съответстваща на топлината, от която бебето има нужда, новороденото успява да се отпусне и успокои.”

Говорителят на колежа заяви, че майката на детето не желае да разкрива самоличността си.  

Само час след лекциите студентката и професорът разменят няколко мейла:

"Благодаря ви!"

 "Добре дошли сте, винаги ще бъда до вас."

"Знам."

Много от студентите на Сисе стават медицински сестри, лекари или други здравни професии. За професорката преподаването на нейната наука не изчерпва цялата й отговорност. Част от нейната мисия е да подготви студентите за истинския живот след колежа.  

"Любовта и състраданието са част от философията на моята класна стая.", казва Сисе.

Тя се надява, че ще успее да възпита тези качества в своите студенти. Часът с бебето е само един от примерите и начините, по които Сисе стига до учениците си с послания, които надминават съдържанието на учебната програма.

"Надявам се студентите ми да разберат това. Да приемат любовта и да я предадат на други хора, които се нуждаят от нея!”

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види