The great train robbery (1903)

Няколко първи крачки в историята на изкуството – част I

За изкуството се казва, че е това, което прави от Homo Sapiens човешко същество, защото само на него е присъща способността да бъде и Homo Ludens и творец на образите, координацията, сюжетите, които създава. Днешните неврологични изследвания доказват, че животните също са способни да сънуват, да фантазират и дори да се влюбват. Това, което прави човека човек, вероятно е способността да създава и развива уникална култура. Еволюцията мълчи по въпроса за какво е необходима тя, но ние интуитивно знаем, че всяко достижение на изкуството е като крачка напред в развитието на човешкостта. Ето и няколко малки първи крачки, отбелязали големи начала:

Първият анимационен филм (1908)

Първият напълно анимационен филм е създаден едва през 1908 г. от френския карикатурист Емил Коул и се нарича Фантасмагория. Кол използва общо 700 снимки и са му нужни няколко седмици, за да завърши цялостния си проект. "Фантасмагорията" трае около 80 секунди и няма конкретна сюжетна линия. Започва с ръката, която рисува главния герой, а след това този герой преминава през различни приказни приключения, които постоянно се превръщат в други причудливи сцени.

 

Първият игрален филм (1903 г.)

Технологията, която впоследствие води до появата на пълнометражните филми, започва да се развива през 1880-те. Първоначално се създават ленти с документални сюжети – заснемането на влак, който пристига на гарата, 18-секунден клип, показващ целувка и пр. В допълнение, поради технологичните ограничения, ранните филми обикновено продължават по-малко от минута и обикновено показваха само една сцена. 

Филмът, който промени всичко това, превръщайки се в първия игрален филм със сюжет, е "Големият влаков обир". 12-минутният филм, заснет от Томас Едисън и режисьора Едвин Портър, разказва историята на четирима бандити, които ограбват пътнически влак и след това загиват по време на преследването им.

 

Първата снимка (1826)

С появата на цифровите фотоапарати фотографията се превърна в неразделна част от живота. През 2013 г. във Facebook са качени 250 милиарда изображения, а 350 милиона нови снимки се добавят всеки ден. И това е само една от многото социални мрежи, които съществуват. Жозеф Нисефор Нипс е човекът, който прави първата успешна трайна фотография. Той започва своите опити още през 1824 г., но снимките, които създава, са нетрайни и избледняват много бързо. Фотографията е озаглавена "Изглед от прозореца на Льо Грас".

Театрална постановка (472 г. пр.н.е.)

Смята се, че пиесите са създадени от древните гърци и в началото те показват само един герой, който се нарича главен герой. Актьорът, който винаги е бил мъж, застава пред група хора, наречени "хор". Хорът задава въпроси на главния герой, за да развие сюжета.

Есхил обаче прави малка революция като към пиесата и главния герой добавя втори.

Той е автор и на най-старата оцеляла цялостна пиеса "Перси", която за първи път е изпълнена през 472 г. пр. н.е. В тази трагедия има четирима герои и тя разказва историята на Атоса, майката на Ксеркс, която чака синът й да се завърне от в Гърция. Основната тема на пиесата е, че дори най-мощните държави могат да бъдат унищожени поради агресия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види