Снимка: Shannon Ruth Dionne

Сапунени ядки – алтернативното пране

Чистите и добре ухаещи дрехи, които изваждаме от пералнята, не могат да говорят, но ако можеха, със сигурност щяхме да чуем неистов вой и вопли на недоволство. Това е така, защото всеки път ги подлагаме на агресията на перилните препарати съставени от химически вещества, за които знаем твърде малко. Фирмите, които ги произвеждат, също нямат изгода да ги познаваме, тъй като това са предимно канцерогенни вещества увреждащи трайно нашето здраве. Ще изброя само някои от тях:

1,4-dioxane: Съставката е доказан канцероген, а в същото време е масово използвана в редица почистващи препарати.

Ammonium hydroxide, perchlorethylene: Тези вещества, намиращи се в препаратите за премахване на петна, са силно токсични, влияят на кожата и дихателните пътища и причиняват загиването на редица микроорганизми в почвата. Перхлоретилен е доказан канцероген, който уврежда нервната система, черния дроб и бъбреците.

Benzalkonium chloride: Открива се в белината и антибактериалните препарати. Според последните изследвания на редица учени именно на неговото присъствие в средствата за почистване се дължат зачестилите редица белодробни проблеми и застрашително нарасналият процент на астма при хората.

E102, E110, E127, E143, p-phenylenediamine: Синтетичните оцветители, получени от катран (при нефтопреработката) съдържат тежки метални соли, които задържат токсини в кожата и причиняват висока чувствителност и раздразнителност. При абсорбция от кожата те могат да причинят липса на кислород и това да доведе до смърт. Изследванията доказват, че почти всички изкуствени оцветители са канцерогенни.

Dioxin: Среща се най-вече в антибактериални вещества, които се добавят в почистващите продукти, като тези за бърсане и перилните препарати. Диоксинът причинява рак, отслабва имунната система, причинява разстройства в нервната система, помятания и деформации в плода.

В същото време, ако се замислим какво се предлага като алтернатива на химическите препарати на пазара, ще осъзнаем, че изборите не са никак много. Тук идва на помощ природата и едно непозната за мнозина дърво, което може да се превърне в достойна алтернатива на химическата инвазия. Става въпрос за сапуненото дърво (Sapindus mukorossi), растящо в Индия и Непал. Това е широколистен вид, отнасящ се към семейство Sapindae, който е уникален с това, че синтезира свой собствен естествен сапун в сапунените ядки. Когато узреят, плодчетата се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивките се изсушават на слънце. Точно тези обвивки - т.нар. сапунени ядки, съдържат сапонини - естествени вещества, притежаващи миещи свойства.

Когато плодовете на сапуненото дърво узреят и паднат, местните фермери ги събират, отделят вътрешната част от обвивките. Те се оставят да изсъхнат на слънце - избягва се употребата на каквито и да е химикали или вредни вещества. В целият процес на "изработката“ не се налага да бъдат използвани химикали за обработката или ресурси за производството. Сапунените ядки са били използвани стотици години в Индия от местните жители за пране. Те поемат водата и отделят сапонини - действащи като естествен препарат, отстраняващи нечистотиите от прането, притежаващ нежни миещи свойства.

След изплакването тези сапонини се отделят във водата, като са напълно безвредни за околната среда. Без отделени и излишни изкуствени аромати, пенители, фосфати или други синтетични химикали.

Сапунените ядки са напълно екологичен продукт и притежават следните предимства: Не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна. Подходящи са за цветно и черно пране, тъй като не съдържат изкуствени химикали и не увреждат цветовете.

Хипоалергенни са - препоръчителни за хора с алергии и такива с чувствителна кожа. Особено подходящи за бебета или малки деца. Сапунените ядки притежават антибактериални и антимикробни свойства. Освен това са много икономични - едва 100 грама сапунени ядки са достатъчни за 20 изпирания. В сравнение с конвенционалните прахове пък прането със сапунени ядки е и по-евтино.

В сравнение с останалите изкуствени препарати, те запазват цветовете по-ярки и не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна, за цветно, бяло и ръчно пране при различни температури. Те са изключително лесни за употреба. Поставят се 6-7 половинки от ядките в памучна торбичка и тя се поставя директно при прането в барабана на пералнята. Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти.

При пране със сапунени ядки не се отделят изкуствени аромати. Ядките могат да се употребяват не само за повърхности и тъкани, но като шампоан за коса, сапун за ръце и тяло, почистващо кожата средство. Сапунена течност от сварени сапунени ядки може да се използва също за дезинфекция на плодове, прибори, зеленчуци.

Течността е безвредно средство срещу комари, освен това е естествен пестицид – една добра алтернатива за борба с вредителите по растенията.

След всичко казано за свойствата на сапунените ядки, изникват няколко въпроса: Могат ли въпреки своята непопулярност, те да се превърнат в истинска конкуренция на химическите препарати или ще си останат екзотика, използвана единствено от най-ревностните консуматори на биопродукти? Доколко сме готови да променим навиците си и вместо да изсипваме канцерогенни препарати в пералните си да слагаме торбичка със сапунени ядки. Бъдещето със сигурност ще покаже. Едно е сигурно, поне можем да опитаме. Големите победи започват с малки крачки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види