Снимка: Thomas Peter

Китайска народна република на 70 години. Какво следва?

Танер Браун, Маркетуоч

Китай чества на 1 октомври 70 години от създаването на Китайска народна република.

След десетилетия нестабилност през епохата на Мао Цзедун страната се отвори и успя да измъкне от бедността близо един милиард души, а сега е напът да изпревари американката икономика като най-мощната в света. Промяната в страната е удивителна.

Инфраструктурата, общественият транспорт, военните умения, технологичните иновации превърнаха Китай в една от най-динамично развиващите се страни на планетата.

Китайската политическа система обаче остана закостеняла, притисната в здравата прегръдка на президента Си Цзинпин, който се готви за остане на власт за безпрецедентен трети мандат. Кампанията му срещу неговите политически противници до голяма степен е успешна. Отслабващата икономика обаче означава, че неудовлетвореността може да засили недоволството сред по-реформаторски настроените крила на партията.

Китайската икономика сега расте с най-бавния си темп от едно поколение и може скоро да се забави до 6%. Това "охлаждане" на икономиката, продължаващо вече години, може да бъде засилено от търговската война между САЩ и Китай.

В този славен момент, след като си е върнал статута на велика държава, Китай се изправя пред редица потенциални проблеми. Дългът остава изключително голям, заплатите растат и започват да правят износа по-слабо конкурентен, не може да се изключи спукване на жилищния балон, а валутните и борсови пазари в страната остават незрели и непредсказуеми.

Цените на храните също се повишават -рязко поскъпват плодовете, някои зеленчуци и любимото на китайците свинско месо, което е засегнато от смъртоносната за прасетата болест африканска чума по свинете, разпространила се в цялата страна и довела до унищожаването на близо една трета от прасетата в Китай.

И разбира се Хонконг, където бурните протести срещу континентален Китай вече продължават над 100 дни, вдъхвайки нов живот на движение, според което Пекин се стреми да наложи ограничения на процъфтяващия демократичен начин на живот в Хонконг.

Може би в очите на международната общност най-осъдителна е кампанията на китайските власти за насилствено задържане на стотици хиляди мъже от уйгурското малцинство в китайския Синцзян-Уйгурски автономен район като част от план за "преобразоването" на хора, които според Пекин носят риска от разпространяване на ислямска радикализация.

Малка е вероятността следващите 70 години на Китай да бъдат като досегашните. Скоро страната ще се сблъска с бързо намаляване на населението в трудоспособна възраст, което ще изсмуква пенсионните системи и ще предизвика икономически затруднения за непропорционалния брой по-възрастни хора, които се нуждаят от грижи. Като се има предвид промяната в демографския баланс на страната в полза на по-възрастните хора, моментът не е най-подходящ за забавяне на икономическия растеж от двуцифрен до 5%.

Има обаче и тенденции, вдъхващи оптимизъм. С увеличаването на заплатите на работещите на по-ниски позиции, Китай направи това, което успешни източноазиатски страни постигнаха по-рано - Пекин се съсредоточи върху производството на стоки с висока добавена стойност с по-добре обучени работници и по-развит износ.

Китайският напредък в 5Джи (5G) технологиите и безпилотното управление на автомобили например е сред най-впечатляващите в света. Пекин успешно прати космически апарат на Луната. Очаква се да пусне собствена дигитална валута след няколко месеца, което може да позволи по-голяма гъвкавост на управляващите за гарантиране на безопасността на трансакциите и в борбата срещу ширещото се пране на пари.

Си Цзинпин успя да направлява възхода на страната си отчасти благодарение на едно разумно управление. Той обаче успя в същото време да постигне напредъка сравнително лесно. Разби евентуалните си конкуренти и се наслаждаваше на сравнително спокойни международни и вътрешни води. Това може да се промени, а адаптирането към променящите се течения ще бъде тест за политическа му проницателност. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види