Снимка: Thomas Skirde

Плъховете в Ню Йорк прекалиха с фаст фууд-а

Градските гризачи с признаци на диабет и затлъстяване

Видео на плъх, носещ цяло парче пица на стълбите в метрото на Ню Йорк, предизвика фурор в Интернет през 2015 г., а сега се оказа, че пристрастяването на градските гризачи към фаст фууд-а променя гените им.

Учени от университета Fordham и City University в Ню Йорк сравниха мишките в метрополитена със селските и откриха генни разлики, свързани с метаболизма на мазнини и въглехидрати. В градските мишки е открито омазняване на черния дроб, което е признак на затлъстяване и диабет. Изглежда градската диета е много по-вредна, включително и за гризачите.

"Резултатите ни показват, че белоногите мишки в Ню Йорк се адаптират на биомолекулярно ниво към местната селекция храни в градските хабитати", твърдят учените.

Градските гризачи, които се хранят с човешките хранителни отпадъци, всъщност променят гените и еволюционната си пътека. Генетичните промени в градските плъхове могат да позволят на тези мишки по-ефективно да обработват различни видове липиди и въглехидрати.

Изследването обхваща събирането на 48 мишки от три парка в Ню Йорк и от три селски района. Изследователите откриват общо 381 генетични разлики и след като ги филтрират, се съсредоточават върху 19 генетични вариации.Много от тези гени са включени в метаболитните процеси.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види