Снимка: Zohre Nemati

Милениалите са най-самотното поколение

Самотата със сигурност е едно от естествените състояния. Ако човек от време на време не се чувства самотен, вероятно нещо с него просто не е наред. От друга страна обаче това не може и не бива да бъде обичайното ни състояние, защото самотата може да е незабележим убиец. При това не метафорично, защото непрестанното чувство на самота оказва същото влияние върху телата ни като пушеното по една кутия цигари на ден.

Въпреки че всички непрестанно сме свързани онлайн, а може би и именно заради това, проучването "Милениалите са най-самото поколение", проведено от "YouGov", показва, че така наречените милениали са най-самотното поколение. Припомняме, че към условното определение милениали спадат хората, родени през последните две десетилетия на 20. век. Проучването било проведено с над 1200 възрастни американци над 18 години и резултатите от него се оказали доста стряскащи. 30% от участвалите милениали заявили, че често се случват самотни. За сравнение 20% поколението на "бейби бумърите" (родените между 1946 и 1964 година) често изпитват самота, а за "поколение Х", чийто представители са родени между 1965 и 1980 г., процентът на самотниците е дори по-нисък – около 15. Или казано с други думи – родителите ни и техните родилите са имали много по-здрав социален живот от нашия.

Още по-притеснителен е фактът, че една четвърт от милениалите заявяват, че не могат да се сетят за хора, които да нарекат свои познати, 22% пък нямат близки приятели, а 30% не могат да посочат дори и един човек, когото да нарекат най-добър приятел. Изследователите се опитали да отидат отвъд данните и да намерят причината за тези тенденции. Респондентите разказвали за трудностите, които срещат при осъществяването на нови запознанства и при задълбочаването на приятелските отношения. Като основно причини за трудното социално общуване те изтъкват фактори като срамежливост, липса на общи теми, интереси и хобита, върху които да се положат основите на новите приятелства. Най-притеснителен обаче остава фактът, че 27% от взелите участие в изследването млади хора открито заявяват, че "нямат нужда от приятели".

Макар да живеем във времена, в които социалните мрежи ни карат да се чувствам все по-свързани помежду си, за никого вече не е тайна, че това е лъжовно усещане, което прикрива точно обратната истина. Всъщност фейсбук, инстаграм и всички останали социални платформи са най-достъпният, но напълно безполезен в дългосрочен план начин да притъпим чувството си за самота. Нещо повече – доста от изследванията показват, че виртуалният живот не само не облекчава чувството за самота, а е и основен негов причинител. В изследването, проведено от "YouGov", не се посочват причините за епидемията от самота, която върлува сред милениалите, но екипът се позовава на по-ранни изследвания, направени в Университета в Пенсилвания, САЩ, които недвусмислено посочват връзката между социалните мрежи и влошаване на общото психическо състояние при младите хора. Според проучването прекомерната употреба на социални медии води до депресивни състояния и повишава чувството за самота. Връзката между използването на инстаграм и лошото психическо състояние вече беше документирана в изследването "Връзката между социалните медии и депресията при младите хора", а в последно време вече усилено се дискутира скриването на броя лайкове в тази платформа, за да се премахне чувството на завист и състезателният дух, който в момента витае над публикациите там.

И все пак тези тенденции не бива да ни отчайват. Самотата при младите хора може да се дължи и на външни фактори и да е временно състояние. Естеството на живота и професионалното развитие, особено в големите градове, изправя милениалите пред много предизвикателства. Налага им се често да се местят, което обикновено затруднява изграждането на дългосрочни приятелски връзки. Милениалите освен това в момента са в пика на професионалното си развитие, от което личният им живот страда. Негативно влияние върху приятелствата може да окаже и фактът, че в диапазона между 25 и 40 години хората най-често отглеждат и своите деца, а това в повечето случаи влияе на личните контакти. В същото време трябва да се отбележи и че по-голяма част от хората, взели участие в изследването, не са се отказали от нови запознанства. 76% от тях казват, че през последните шест месеца са успели да направят поне едно ново запознанство в работата, чрез общи познати или в близост до дома си.

Едно от спасенията от самотата са и приятелствата от детинство, които повечето от нас успяват да запазят. Всеки шести милениал в Западния свят заявява, че все още е близък с поне един приятел от училище, а повече от половината са запазили приятелски отношения със свои колеги от университета. Въпреки това самотата в бъдеще като че ли ще се окаже едно от най-големите предизвикателства, а първото нещо, което можем да направим, за да се преборим с нея, е да намалим времето, което прекарваме в социалните мрежи, и да потърсим истински контакт с хора.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види