Снимка: Marlene Bauer

Вредните полезни навици

Яйца

Някога се смяташе, че яйцата са толкова вредни за здравето и сърцето, колкото цигарите - заради холестерола, който съдържат. Според ново проучване от Китай, публикувано в списание Heart, консумацията на едно яйце на ден редуцира шанса да развиете сърдечно-съдови заболявания. Изследователите откриват 26-процентно намаление на риска от хеморагичен инсулт, 28-процентно намаление на смъртта от хеморагичен инсулт и 12-процентно редуциране на исхемичната болест на сърцето. Яйцата съдържат също протеин, витамини, фосфолипиди и каротеноиди, като всички те са полезни за вас.

Бира след работа

Може би сте чували за ползите от виното... но бира? Съществуват все повече доказателства, че умереното количество бира може да помогне за редица здравословни проблеми, според Men's Health. Различни проучвания показват, че бирата може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и камъни в бъбреците, както и да предотврати катарактата и да укрепи костите. Едно голямо предупреждение: в почти всяко проучване учените отбелязват, че ползите идват от средна консумация на една бира на ден, защото повече от това може да бъде много нездравословно.

Стрес

Добро начало е да спрете да се стресирате от факта, че се стресирате. Според проучване от Калифорнийския университет в Бъркли, умереното количество стрес за ограничен период от време е мотивиращо и може да ви тласне до ниво на оптимална бдителност и добри поведенчески и когнитивни резултати. Когато хората мислят за стреса като за предизвикателство вместо заплаха, те могат да действат по по-конструктивни начини и също така - да намалят отрицателните здравословни последствия.

Ругаене

Преди време се смяташе, че вулгарните изрази могат да изострят чувството на безпомощност и дори физическа болка, но се оказва точно обратното. Нови изследвания показват, че нецензурираната реч повишава толерантността към болка и дори насърчава връзката между хората, като същевременно е признак за интелигентност.

Клюкарене

Вредният (както смятахме до скоро) навик, може да намали стреса и да насърчи връзката между приятели, като повишава нивата на окситоцин при жените, според италианско проучване. Клюкаренето помога да разберете какво ви притеснява в общата ситуация, както и да прецените какво е подходящо и неподходящо в различни други. Просто не забравяйте да използвате клюките по щадящ и толерантен начин и не изпадайте в крайности, които да доведат до ниска самооценка.

Дъвките

Разбира се, подсладените продукти са вредни. Те повишават риска от кариес. Но ако употребявате дъвки без захар, може да държите зъболекря настрана, както и да намалите натрупването на плака. Вашият мозък също може да бъде облагодетелстван. Според британски изследователи от Кардифския университет, дъвката може да ви помогне да се съсредоточите върху задачи, които изискват "непрекъснато внимание" за по-дълги периоди от време, както и да подобрите времето за реакция и точността си. Други проучвания показват, че дъвката може да помогне и за вашите бдителност и настроение, докато се справяте със стреса, както и да намали нивата на стресовия хормон кортизол.

Мрънкане

Вярвате или не, има правилен и погрешен начин за оплакване. Науката предполага, че неправилният начин може да накара мозъка да се пренасочи към негативизъм и да причини редица физически проблеми, включително отслабване на имунната система и повишаване на кръвното налягане. Как да се оплаквате правилно? По същество - добрите "жалбоподатели" се опитват да измислят решения на проблема, а не просто да мрънкат за неща, които смятат, че не могат да се променят. Оплакването и споделянето на емоциите след травматично събитие също могат да помогнат на хората да осмислят всичко, което току-що се е случило и да помогнат в лечебния процес.

Много сън през почивните дни

Разпространена е теорията, че сънят не се наваксва. Експертите твърдяха, че спането до обяд (или дори 10:00 ч.) ще обърка вашите циркадни ритми и ще увеличи вероятността от развитие на диабет и сърдечни заболявания; шведските изследователи обаче откриха някои изненадващи ползи, когато хората наваксват съня си. Мъже и жени под 65 години, които спят по-малко през делничните дни и повече през уикендите, живеят толкова дълго, колкото хората, които получават мечтаните седем часа сън всяка вечер. Когато възрастните обаче получават по-малко сън и не го компенсират през уикенда, имат 50 процента по-малък шанс да живеят толкова дълго, колкото останалите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види