Снимка: Fausto Torrealba

Разочарованите венецуелци губят търпение с Гуайдо

Ангъс Беруик и Мирсели Гуанипа от Ройтерс

Четири дни преди венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо да даде ход на военния метеж срещу президента Николас Мадуро, той беше казал следното пред привържениците си на митинг в покрайнините на столицата Каракас: "В следващите няколко дни ще решим нашата съдбата".

Трийсет и пет годишният политик, прочул се в страната си три месеца по-рано, завърши своята реч с обичайния си лозунг към венецуелците, които отчаяно чакат края на 20-годишното социалистическо управление: "Напът сме!"

Но след бързия край на метежа от 30 април, когато войниците си останаха по казармите, а ключови правителствени фигури отказаха да сменят лагера, много венецуелци вече не са толкова убедени в това.

Интервюта с над 25 души от цяла Венецуела - както и наскоро излезли социологически данни - показват, че много хора стават все по-разочаровани от бавния темп на промяната на фона на трудностите в ежедневието си. Няколко от тях казаха, че губят надежда, че Гуайдо е в състояние да отстрани Мадуро.

"Напът сме - само че сме напът не по правилния път", каза Рафаел Нарваес, шофьор на такси в западния крайбрежен град Пунто Фихо.

Нарваес заяви, че на 30 април е бил изпълнен с надежда, когато видял Гуайдо на видеоклип в Туитър заедно с офицери от армията, в който той казва, че е време да се въстане срещу Мадуро.

"Мислех, че най-после е дошъл моментът да си върнем страната", каза 43-годишният Нарваес. "Сега съм разочарован", допълни той.

Анализатори заявиха, че най-вероятната развръзка е статуквото да се запази, защото Мадуро набира увереност, че репресиите му срещу опозицията ще останат сравнително безнаказани, а Гуайдо търси нова стратегия как да държи обществото наелектризирано.

Когато през януари Гуайдо - председателят на Националното събрание (парламента) - обяви началото на алтернативно президентско управление и с това отправи дръзко предизвикателство към Мадуро, той вдъхна нова надежда на раздробената венецуелска опозиция. След като повечето западни страни заявиха, че преизбирането на Мадуро миналата година е било нагласено, Гуайдо се позова на конституцията и се провъзгласи за временен президент до произвеждането на нови избори.

Вашингтон го подкрепи и наложи нови тежки санкции на венецуелската петролна индустрия с целта да принуди Мадуро и приближените му да се откажат от властта.

При управлението на Мадуро, който встъпи в длъжност през 2013 г. след смъртта на политическия си ментор Уго Чавес, се стигна до рухване на икономиката, което остави цели части от някога богатата страна без надежден достъп до електричество, вода, храна и лекарства. Над 4 милиона венецуелци емигрираха, а тази седмица Организацията на американските държави предупреди, че до края на следващата година този брой може да се удвои.

Гуайдо установи контрол над някои венецуелски активи в САЩ, назначи задгранични дипломатически представители и обяви икономически план за възстановяване на Венецуела. Но обещанията му за амнистия не можаха да убедят въоръжените сили и те остават лоялни към Мадуро.

След метежа от 30 април опозицията започна да губи инерция. Присъстващите на митингите на Гуайдо намаляха и оттогава опозицията не е организирала никакви големи протести. Свикано за петък шествие ще бъде лакмус за подкрепата за Гуайдо.

Мадуро, който си запазва лоялността на ключовите съюзници Русия и Китай, определи Гуайдо като американска марионетка.

При положение, че няма никакви изгледи за скорошно отстраняване на Мадуро, опозицията казва, че ще се готви за по-продължителна кампания и че се стреми да изгради стройна обществена организация, която да настоява за избори без Мадуро.

Йон Гойкоечеа, представител на политическия екип на Гуайдо, призна, че сред венецуелците има "умора".

"Трябва да се борим срещу деморализацията и отчаянието", каза той. "Ние венецуелците трябва да продължим да сме последователни в подкрепата си за Гуайдо и да сме търпеливи", допълни Гойкоечеа.

 

ЕРОЗИРАЩА ПОДКРЕПА

 

Гойкоечеа каза, че за да запази импулса в редиците на опозицията, Гуайдо е обиколил 11 от 23-те венецуелски щата, а този месец ще посети още поне пет, за да мотивира привържениците си.

По думите на Гойкоечеа Гуайдо се е съсредоточил върху това да разшири мрежата от Комитети за свобода и подпомагане, програма, чието начало опозицията постави през април с цел да подобри организираността си на местно равнище - нещо, което например управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела направи успешно.

Участниците в тази инициатива обаче казват, че комитетите не са предизвикали особен интерес. Рафаел Мора, 27-годишен лекар и привърженик на Гуайдо от северозападния град Баркисимето, заяви, че прекалено много от венецуелците искат промяна веднага, без да са склонни да работят за нея.

"Не може да оставим цялата отговорност само в ръцете на един-единствен лидер, месия", каза Мора, който се срещнал с Гуайдо при посещението му в края на май.

Подкрепата за Гуайдо остава висока, но през май е спаднала леко до 56,7 процента при 61,2 на сто през февруари, сочи съобщение от 10 юни на венецуелската социологическа агенция "Датаналисис". През май само 10,1 процента от венецуелците са одобрявали Мадуро, което е най-ниското ниво за президент от 1999 г., се допълва в проучването.

В същото време изследване на социологическата агенция "Датин" показа, че делът на венецуелците, които признават Гуайдо за легитимен президент, е намалял от 49 на сто през февруари до 36 процента през юни.

Раул Галиегос, заместник-ръководител на консултантската компания "Рискс контрол", заяви, че основният сценарий, който компанията разглежда, е в края на годината Мадуро все още да е на власт, а опозицията да загуби пара. Не изглежда Гуайдо да има план Б за отстраняване на Мадуро, каза Галиегос.

"Можем да очакваме, че докато Гуайдо не упражнява власт, ерозията в популярността му ще продължи", каза той.

 

"ВСИЧКО ТОВА СА САМО ПРИКАЗКИ"

 

През последните седмици кризата във Венецуела получава по-малко публично внимание от правителството на президента Тръмп, на фона на въвличането на Белия дом в конфронтация с Иран и напрегнатия търговски спор с Китай.

Когато на 18 юни в Орландо, щата Флорида, Доналд Тръмп даде старт на кампанията си за преизбиране, той спомена само веднъж Венецуела и то мимоходом, макар съветниците му да настояват, че той продължава да е ангажиран с Гуайдо.

Високопоставен представител на правителството на САЩ заяви: "Съединените щати продължават да изпълняват стратегията на президента на максимален натиск за постигане на мирен преход към демокрация във Венецуела".

"Само Мадуро желае САЩ да се откажат сега", каза източникът пред Ройтерс.

След метежа през април правителството на Мадуро започна репресии срещу съюзници на Гуайдо, в отсъствието на значителни ответни действия от международната общност. Върховният съд обвини 14 опозиционни депутати в различни престъпления, включително държавна измяна и заговор, което принуди повечето от тях да избягат зад граница или да търсят убежище в чужди посолства в Каракас.

Обикновени венецуелски граждани, интервюирани от Ройтерс, разкритикуваха решението на Гуайдо да изпрати емисари в Осло за преговори с представителите на правителството на Мадуро.

Те предпочитат вместо това Гуайдо да промени стратегията и да поиска от САЩ военна интервенция - възможност, която Вашингтон нееднократно омаловажаваше.

"Не можем да се отървем от Мадуро с бюлетини. Ще трябва да стане силово", каза Хуан Пара, 67-годишен учител от андския град Мерида, докато чакаше Гуайдо да говори.

Макар според проучването на "Датаналисис" най-желаната от венецуелците развръзка е да има преговори, водещи до президентски избори тази година, през май предпочитанията за оглавена от САЩ военна инвазия са се увеличили от 9,4 процента през април до 11,9 на сто през май.

За много венецуелци промяната просто е твърде бавна и всяка седмица десетки хиляди напускат страната.

"Обзалагам се, че (Гуайдо) ще промени страната ни", каза пред Ройтерс 22-годишната Андраими Лая, бивш полицейски курсант, докато чакаше на граничния пункт да влезе в Перу. "Но имайки предвид, че всичко това са само приказки и няма никаква организация, е доста трудно да се остане тук", добави тя.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види