Снимка: David Gray

Австралийски учени трансплантират корали в Големия бариерен риф

Австралийски учени започнаха първите изпитания на място с отгледани лабораторно корали от следващо поколение на Големия бариерен риф, който пострада от масово избелване напоследък.

Младите корали, получени чрез кръстосване на едни и същи видове - взети от по-топла вода на север и от по-хладния централен район, бяха трансплантирани на място в Големия бариерен риф.

Рифът край североизточния австралийски бряг е най-голямата коралова система в света. Той заема площ, по-голяма от тази на Италия, и е една от най-разнородните биосистеми на планетата. Северните рифове пострадаха от затоплянето на океана и през 2016 г. и 2017 г. много корали измряха, което постави под съмнение издръжливостта на системата.

Южните рифове, където водата е по-хладна, останаха до голяма степен незасегнати.

Австралийският институт по науки за морето, който ръководи проекта, съобщи, че стотици млади корали са оцелели в многообещаващ начален тест за увеличаване на устойчивостта на коралите към морските топли вълни.

Коралите са кръстосани в резервоар с контролирана температура в морския симулатор на института в Таунсвил. Бебетата корали са захванати върху глинени плочи и преместени в Големия бариерен риф през март. Корали, които са на седем месеца, показват, че подобни кръстоски наследяват поносимостта към топлина от северните си родители. Специалистите се надяват, че те ще могат да предадат тези гени за поносимост към топло на поколението си и рифовете ще станат по-устойчиви на топлинни вълни. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види