Снимка: Ev

Истории от улицата на хората без покрив

Основна заблуда от телевизията и филмите – бездомните са опасни. Според мъж, прекарал 20 години на улицата, реалността е коренно различна от ужасите, с които манипулират въображението ни. Вижте какво споделя Марк Антъни за своята история и сродниците му по съдба.

Бездомен не значи, че живееш на улицата

Бях без дом през по-голямата част от живота си. Живял съм на много места. Някои от тях – типични – като паркове, плажове, подлези, приюти, но други може да ви изненадат. Когато си без дом, най-важно е да намериш безопасно място за сън и често това изисква креативно мислене. Прекарах месеци в открита обществена баня, на летище, в колата си, в изоставена каравана в гората... Може би най-неприятно беше, когато живеех в трактор-ремарке. Работниците не знаеха, че вътре има човек и ме заключиха. Бях там в продължение на четири дни и за малко да загубя живота си...

Бездомен не значи необразован

Когато хората видят бездомник – не си представят, че той е бил обещаващ атлет в училище, който има висше образование. Но аз съм точно това. Имам бакалавърска степен по комуникации от университета в Маями. И не съм единственият. Изключително много са интелигентните хора, които поради стечение на обстоятелствата се оказват без покрив над главата. А дори онези, които нямат, са длъжни да разчитат на разума си, за да оцелеят в условията на уличния живот.

Можеш да останеш без дом по безброй причини

Сигурно се чувствате добре от факта, че прините за скитничеството са ясни и конкретни. Например – злоупотреба с наркотици, психично заболяване, престъпна дейност. Това ви дава спокойствие, че тази съдба не може да ви застигне. Факт е, че има много бездомни, които са се озовали на улицата точно поради тези причини. Но в други случаи – едно грешно решение, може да ти коства жилището. А никой от нас не е сигурен, че винаги ще прави правилните избори. Тук късметът има доста важна роля. И никой не е в защитена позиция. Не забравяйте и децата, които определено не са бездомни по своя вина.

Не всички бездомни са безработни

Заради високия стандарт на живот и ниските заплати, е напълно възможно някой да има работа, но да не може да си позволи дом. Може би, ще бъде изненадващо да разберете, защо след като имах заетост, прекарах толкова дълго без покрив над главата. Няма прост отговор. Пазарът на труда беше много ограничен. Когато завърших образованието си, се оказах прекалено квалифициран за повечето работни места с минимална заплата. И да – борих се с наркотична и алкохолна зависимост. Въпреки, че съм трезвеник от 1991-ва година, продължих да живея без дом.

Понякога това е избор

Огромна част от бездомните са такива, защото нямат друг избор. Но сред тях има и хора, които предпочитат тази форма на свобода – да не бъдат обвързани и привързани към нищо. Когато бях млад – баща ми и моята мащеха ме изгониха от вкъщи. Реших, че предпочитам облаците вместо гипсовия таван. Освен това, аз съм силно религиозен и това, че Иисус е бил бездомен ми даде сила и вяра, че този живот е достатъчно добър и за мен. Не винаги беше лесно, но в повечето ситуации приветствах свободата, която имам.

Бездомните имат свой "кодекс”

Много бързо се учиш да намираш себеподобни и да разчиташ на тях. Бездомните правят всичко възможно, за да си помагат взаимно. Съществуват дори палаткови градове и лагери. Има бартерна система, чрез която можете да търгувате с неща, от които се нуждаете, без да използвате пари. Работя върху книга със съвети за бездомни хора, които да им помогнат в оцеляването на улицата.

Улицата и бедността убиват

Видях много хора да умират от отсъствието на елементарна медицинска помощ. Порязване, счупена кост, болест, която не се лекува – само една инфекция е достатъчна, за да се стигне до фатален край. Сигурно мислите, че болниците са длъжни да се грижат за всички, но истината е, че те не винаги изпълняват своите задължения съвестно. Понякога искат просто да те изритат обратно, откъдето си дошъл.

Да си бездомник не е доживотна присъда

Преди пет години реших, че приключвам с този начин на живот. Имах възможност да стартирам свой бизнес – онлайн и така да работя от всяка точка. Но аз съм изключение от правилото. Да излезеш от капана на улицата е изключително трудно, а ресурсите за подпомагане на бездомните са крайно недостатъчни. Ако трябва да бъда честен, все още ми се струва, че да се върна към нормалния начин на живот е неуместна грешка.

Как да помогнете?

Хората често ме питат как да помогнат на бездомните. Моят отговор винаги е: "Просто се огледай!”. Добро начало е да спрете да ги съдите. Никой не заслужава подобен живот. Ако имате възможност, дарете средства за каузи, които подкрепят скитниците. Ако отделите средства за хора, преживели бедствие – все едно помагате на бездомник. За него всеки ден е ново бедствие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види