Снимка: Element5 Digital

Помага ли уасабито срещу косопад?

Всеки, който обича суши, знае, че без уасаби, то е просто топка клисав ориз с парче лигава риба. Прибавиш обаче малко от тази зеленикава паста направо върху парчето, потопиш ли го в разтворено в соев сос уасаби, вкусът експлодира в устатата ти. Какво става обаче, ако вместо това решите да лекувате косопада си с уасаби? Ще експлодира ли косата ви в неудържим растеж, или просто ще имате още една лична история, която ще ви е срам да разказвате често.

Японската компания "Кинин“ наскоро излезе с официално становище, че химическият състав в растението уасаби помага за възстановяване растежа на косата много по-бързо от повече конвенционални медикаменти като, например, миноксидила.

Още в самото начало трябва да се направи уговорката, че става дума за истинско японско уасаби, а не са онази зеленикава гадост в тубичка, която вероятно се продава в близкия супермаркет. Тя, всъщност, не става и за ядене, а единственото ѝ приложение е така наречената "мамба“, когато решите да декорирате в зелено лицето на някой свой приятел, изпаднал в безпомощност в малките часове на купон. Имайки преди, че цената на истинското растително уасаби е доста висока, а освен това в големи количества то има и доста остра миризма, не е изненада, че дори и въпреки неговите качества, повече хора биха предпочели стандартните методи срещу косопад.

Нека да се върнем на лечебните свойства. В момента, освен твърдението на "Кинин“, няма официални научни данни, че уасабито има подобен целебен ефект. Все пак вече съществува някои научни доказателства за лечебните свойства на уасабито.

Химическата съставка исосапонарин, за която от "Кинин“ твърдят, че стимулира растежа на косата, скоро беше посочена като благоприятстваща производство на колаген в човешкото тяло. Пълното заглавие на изследването е "Ефектът на исосапонарина, набавен от листа уасаби, върху синтезиране на колаген във фибробластите в човешкото тяло“ и може да бъде намерено тук. За друг елемент наличен в подправката - 6-MSITC има научни доказателства, че ограничава растежа на раковите клетки при злокачествени заболявания на гърдата.

И ако един нестандартен начин за възстановяване на оредяващия откъм окосмяване мъжки скалп не вие е достатъчен, уасабито не е единственото нещо, което можете да пасирате, а след това да намажете главата си, надявайки се, че никой ваш въоръжен с фотоапарат близък няма да ви хване в крачка.

Старият лук, независимо дали е бял, или червен, също може да бъде прилаган в пасирано състояние върху кожата на главата. Проучване от 2002 г. доказва, че сокът на този зеленчук е много ефективен при лечението на алопеция, която представлява по-рядко срещан вид оплешивяване. Също така можете да извадите една бира и да се натъркате хубава с нея, а след това да оставите бирената мая да свърши своята чудодейна работа. Само внимавайте бирата да не е много студена, за да не си лепнете някой менингит. За това няма научно доказателство, но пък поне ще имате причина да си отворите една бира в тая жега.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види