Снимка: Acos Stiller

Италианският план за пускане на "Монополи пари" съживи страховете за излизане на страната от еврозоната

Партията "Лига" на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение, че част от огромния държавен дълг на Италия може да бъде покрит чрез мини държавни облигации, които биха могли потенциално да се превърнат в паралелна валута. Не са ли те обаче просто един завоалиран начин за изваждане на Италия от еврозоната?

Италианската управляваща крайнодясна партия "Лига" има нестандартна идея за покриване на част от огромния дълг на страната - план, който плаши инвеститорите, тъй като може да се разглежда като откриване на пътя за излизане на страната от еврозоната.

Идеята е да бъдат издадени книжни държавни облигации, в малки деноминации от 10, 50 или 100 евро, без лихва или падеж, и да бъдат дадени на частни компании, на които италианската държава дължи пари.

Така нареченият план мини-БОТ ("mini-BOT") е идея на говорителя по икономическите въпроси на "Лигата" Клаудио Борги. Според него те са удачен начин за покриване на задължения към инвеститори без да се увеличава допълнително огромния италиански държавен дълг. Идеята му обаче е силно оспорвана от икономисти и ръководители на компании.

Да си мислиш, че можеш да решиш проблема с държавния дълг чрез "мини-БОТ" е все едно да се опитваш да го решиш с парите от играта "Монополи", каза председателят на младежката организация на конфедерация на италианската промишленост Confindustria Алесио Роси.

Ако инвеститорите се опасяват, че истинската цел е излизане от еврозоната, те имат известно основание. Самият Борги е казвал в миналото, че ценните книжа "мини-БОТ" могат да заменят еврото като разплащателно средство, ако Италия реши да напусне еврозоната - нещо, за което той отдавна пледира, но което, твърди сега той, не е в дневния ред на правителството.

Ако планирах едностранно излизане от еврозоната, бих действал доста по-различно, каза в интервю за в. "Стампа" Борги, който също така е председател на бюджетната комисия в долната камара на италианския парламент.

Инвеститорите обаче се притесниха миналата седмица, когато италианският парламент единодушно одобри резолюция, подкрепяща идеята за книжата "мини-БОТ". Дори проевропейската опозиционна Демократическа партия гласува "за", макар по-късно да каза, че това е грешка.

Макар резолюцията да не е със задължителен характер, тя се свързва със скока на лихвите по държавните облигации на Италия. За кратко лихвите по 5-годишните италиански държавни ценни книжа се повишиха над облигациите на Гърция, която отдавна е смятана за държавата с най-ниска кредитосподобност в еврозоната.

Според Анезе Ортолани, анализаторка от Economist Intelligence Unit, вотът е "бил сигнал, че някои известни фигури в управляващата партия "Лига" може все още да работят по плановете си за излизане от еврозоната."

В петък вицепремиерът Матео Салвини изключи възможността страната да напусне валутния съюз. Той обаче защити мини облигациите като възможно решение за милиардите евро, които държавата дължи на частния сектор.

В интервюто си за "Стампа" Борги казва, че мини облигациите могат да бъдат включени в бюджет 2020 година, въпреки че министърът на икономиката Джовани Триа - технократ, за който се твърди, че е умереният глас в италианското правителство, се изказа против тях.

Ако на хората бъде разрешено за използват т.нар. "мини-БОТ" за разплащания, те де факто биха могли да станат паралелна валута, което не е позволено в еврозоната. Ако ли не, ползата от тях е под въпрос: какво биха могли да правят хората с тях?

Една от възможностите е да се ползват като ваучери за бъдещи плащания на данъци. Това обаче би било непряк начин за намаляване на данъците и за увеличаване на държавния дълг, пише в сайта Лавоче (Lavoce.info) Томазо Моначели, преподавател по икономика в миланския университет Бокони.

Дори президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който е италианец, взе отношение по въпроса. В четвъртък той заяви, че книжата "мини-БОТ" "са или пари, и в такъв случай са незаконни, или са дълг (...). Не мисля, че има трета възможност".

Повишаването на дълга би провалило всички привидни намерения.

Италианското популистко правителство, в което участва и антисистемното Движение "Пет звезди", вече е в сериозен конфликт с Брюксел по въпроса за нарастващия държавен дълг, който е над 130 % от брутния вътрешен продукт.

Фабио Сабатини, доцент по икономика в университета "Ла Сапиенца" в Рим, е на мнение, че схемата с мини облигациите има смисъл, само ако е възприемана като начин за излизане на Италия от еврозоната, без този план да изрично обявен.

Хора като Борги "създават предпоставки за катастрофа, която би ни избавила от валутния съюз," пише във Фейсбук Сабатини.

Намерението е да се напусне еврозоната, без обаче да се поема политическата отговорност за това, което би било пагубно, допълва той. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види