Снимка: Claudia Crespo

Три мега смутита за лятото

Макар всеки ден да вали, лятото е тук, и ние го усещаме с всички сетива. Идва време за по-лека храна, за зареждащи храни и напитки, които ни поддържат енергични през деня. Ще ви предложим три идеи за вкусни смутита: плодови, зеленчукови и енергийни. Така че да сте едновременно свежи, но и да имате достатъчно сили за летни приключения.

Нужен ви е блендер или пък пасатор за приготвянето на тези напитки.

Смутитата са гъсти сокове от всякакъв вид плодове и зеленчуци. Името им от английски означава: гладък, кремообразен. За разлика от фрешовете, смутитата се приготвят от цели плодове. Разреждат се с прясно, кисело, ядково мляко, сок или пък вода. Всичко е въпрос на вкус и буквално можете да комбинирате това, което обичате и имате налично.

Ето няколко идеи за готини смутита, препоръчваме ви да ги правите със сезонни плодове и такива, които са от вашия регион.

Смути от диня и сок от лайм:

В следващите месеци предстои появата на нашите дни. Ето една бърза рецепта:

¼ диня се охлажда, месестата част се изрязва и се отстраняват семките. Лаймът (1 лайм и половина) се изцежда. 6 кубчета лед се добяват и всичко това се блендира за около 40 секунди. Консумира се веднага. Можете да добавите и мед, ако ви е нужна още сладост.

Смути от домати, ягоди с ванилия

400 г чери домати и 300 г ягоди се измиват добре, почистват се и се разполовяват. 1 шушулка ванилия се разрязва с нож и вътрешността се остъргва. Ванилията, доматите, ягодите и медът се сипват заедно и смутито се пюрира.

Смути с нар, кисело мляко и овесени ядки

1 нар се разрязва на четири и зрънцата се изронват. 1 малък банан се обелва и нарязва на едри парчета. Към тях се добавят киселото мляко, овесените ядки (40 г) и сокът от агаве (40 г). Тези количества ще стигнат за две чаши енергийно смути.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види