Снимка: Официален сайт

Първият в света велосипед от рециклирана пластмаса

Какво ще кажете за велосипедна рамка, произведена от РЕТ бутилки или други пластмасови опаковки? Тази идея допада поне на 2500 души, които са в списъка на чакащите да закупят рециклиран велосипед. Той е по-лек, по-пластичен и по-устойчив, защото пластмасата не ръждясва.

Изобретението е на уругваеца Хуан Муци, който живее в Бразилия. През 1998 г. той започва да изследва полиетиленовите изделия като източник на суровина за направата на велосипедни части. След десет години вижда резултата от своя труд, но минава още една преди да получи сертификат за качество.

Велосипедът му е патентован в Холандия през 2012 г. "Притежавам патента на първия в света велосипед от рециклирана пластмаса”, гордо заявява натурализираният в Бразилия уругваец. За производството му пластмасата се нарязва на малки парчета, после те се гранулират. Обработват се с химически агенти за допълнителна здравина, един от които предпазва пластмасата от слънчевото въздействие. Сместа се поставя в съответните калъпи на сприцовъчната машина. "Нужни са две минути и половина за производството на една рамка. Ако се прави само от PET, са необходими 200 бутилки", обяснява Хуан Муци. "В момента имаме капацитет да рециклираме годишно 15 840 600 кг пластмаса. Това са 132 000 велосипедни рами, като спестяваме 980 732 кг петрол. Това означава, че в атмосферата не отиват 5 738 227 кг въглероден двуокис.

Поръчки могат да се направят на сайта на фирмата. Има различни модели, началната цена е 784 реала. За българския потребител това не е малка сума - 335 лв., но за останалия свят не така. Велосипедът набира популярност и за да се сдобият с него, клиентите чакат близо месец, като производството за такъв период от време е 10 000 бройки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види