Шумните ресторанти отблъскват клиентите
Ресторантите стават по-шумни. 'Моля?' - Казах, че ресторантите стават по-шумни. - Можеш ли да говориш по-силно? Толкова е шумно тук. - О, няма значение, подай ми хляба. - Боли те главата? - Не, аз ... о, да се махаме оттук. 'Какво? КАКВО? Искаш още една бира?
Звучи ли ви познато? Опасяваме се, че е така. Във вечната борба да си прекараме добре и да имаме приятна вечер, силният шум в ресторантите е проклятието на нашето време.
Въпреки че всеки обича разговорите с приятели и жизнената атмосфера, прекалено често това може да се превърне в нещо като какофония, която разтопява мозъка и принуждава хранещите се да си крещят през масите един на друг. И това е преди да започнат да водят спорове.
Съвременните ресторанти стават все по-шумни и отблъскват клиентите, карайки ги да насочат предпочитанията си към храната за вкъщи, спрямо резултатите от британско проучване.
Допитването по поръчка на благотворителната организация Action On Hearing, която подпомага хора с увреден слух, е обхванало 1200 души. Резултатите показват, че в натоварени вечери нивата на шума в популярни заведения надхвърлят 90 децибела, като на места клонят към 100 децибела - еквивалент на това човек да се храни до моторна резачка или косачка.
Внушителните 80 процента от участниците в допитването споделят, че са напускали ресторант преждевременно заради силния шум. Над 40 процента признават, че предпочитат да си взимат храна за вкъщи, вместо да вечерят на ресторантска маса в шумна среда.
Според Пол Брекел, изпълнителен директор на Action on Hearing Loss, резултатите показват, че ресторантите трябва да обърнат сериозно внимание на шума.

