Снимка: Guliver/iStock

Шумните ресторанти отблъскват клиентите

Ресторантите стават по-шумни. 'Моля?' - Казах, че ресторантите стават по-шумни. - Можеш ли да говориш по-силно? Толкова е шумно тук. - О, няма значение, подай ми хляба. - Боли те главата? - Не, аз ... о, да се махаме оттук. 'Какво? КАКВО? Искаш още една бира?

Звучи ли ви познато? Опасяваме се, че е така. Във вечната борба да си прекараме добре и да имаме приятна вечер, силният шум в ресторантите е проклятието на нашето време.

Въпреки че всеки обича разговорите с приятели и жизнената атмосфера, прекалено често това може да се превърне в нещо като какофония, която разтопява мозъка и принуждава хранещите се да си крещят през масите един на друг. И това е преди да започнат да водят спорове.

Съвременните ресторанти стават все по-шумни и отблъскват клиентите, карайки ги да насочат предпочитанията си към храната за вкъщи, спрямо резултатите от британско проучване.

Допитването по поръчка на благотворителната организация Action On Hearing, която подпомага хора с увреден слух, е обхванало 1200 души. Резултатите показват, че в натоварени вечери нивата на шума в популярни заведения надхвърлят 90 децибела, като на места клонят към 100 децибела - еквивалент на това човек да се храни до моторна резачка или косачка. 

Внушителните 80 процента от участниците в допитването споделят, че са напускали ресторант преждевременно заради силния шум. Над 40 процента признават, че предпочитат да си взимат храна за вкъщи, вместо да вечерят на ресторантска маса в шумна среда.

Според Пол Брекел, изпълнителен директор на Action on Hearing Loss, резултатите показват, че ресторантите трябва да обърнат сериозно внимание на шума.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види