Снимка: Kevin Lamarque

Непоследователна политика: Заплашителният подход на Тръмп тласка все повече Либия към гибел

Джулиън Боргър и Патрик Уинтур от в. "Гардиън"

След като първоначално насърчи приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за спиране на огъня и прекратяване на настъплението на източнолибийския военен командир Халифа Хафтар към столицата, само дни по-късно Държавният департамент премина към заплахи да наложи вето на същата резолюция.

Рязката промяна в политиката дойде след среща на Тръмп с египетския лидер Абдел Фатах ас Сиси и телефонен разговор с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян - главните поддръжници на Хафтар.

Те го убедиха да се обади на Хафтар и след това да направи изявление, в което да го похвали, казаха дипломати и бивш висш представител. Според "Блумбърг нюз" Тръмп и съветникът му по националната сигурност Джон Болтън са заявили подкрепа за настъплението на Хафтар в пряко противоречие с официално изявление на държавния секретар Майк Помпейо броени дни по-рано.

Държавният департамент призова за спиране на огъня в Либия и връщане към политическото посредничество на ООН, но изявлението не допринесе особено за изясняване на объркването около американската политика веднага след лично изразената от Тръмп подкрепа за Хафтар.

"Траен мир и стабилност ще настъпи в Либия единствено чрез политическо решение. Призоваваме всички въвлечени страни да се върнат бързо към политическото посредничество на ООН, успехът на което зависи от прекратяването на бойните действия във и около Триполи", посочи говорител на Държавния департамент в изпратено по имейл изявление вчера.

Либия е поредният въпрос от сферата на външната политики и глобалната сигурност, по които Тръмп преобърна дългогодишната политика почти без и дори изобщо без да предупреди или да се консултира със съюзниците или с останалата част от правителството си.

В този случай европейски дипломати казват, че Тръмп се е отказал от официалната американска позиция за подкрепа на обсаденото в Триполи подкрепяно от ООН правителство и от настояването за посредничество на ООН, за да угоди на поддръжниците на Хафтар Египет и ОАЕ.

Американският президент се опитва да си осигури подкрепата на двете държави за дълго отлагания израелско-палестински мирен план, отстояван от неговия зет Джаред Къшнър, който се очаква да бъде огласен след края на Рамазана през юни.

Според уведомени за разговорите дипломати Ас Сиси използвал посещението си в Белия дом на 9 април, за да поиска от Тръмп да демонстрира подкрепа за Хафтар, когото описал като човек, оглавил борбата с тероризма в Либия.

Източник каза, че Тръмп се обадил на Хафтар на 15 април, но Белият дом запазил разговора в тайна, докато престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед не окуражил Тръмп да покаже публично подкрепата си, за да насърчи дезертирането от многобройните милиции в Либия към лагера на Хафтар.

"Държавният департамент не е знаел предварително за разговора и не е имало политическо обсъждане", каза бивш висш служител. "В момента САЩ нямат последователна политика по отношение на Либия, просто защото не е извършвано преразглеждане на политиката, а има само пазарлъци от страна на семейство Тръмп.

В дните след телефонното обаждане САЩ промениха коренно позицията си за Либия. Американската мисия в ООН заплаши с вето подготвената от Великобритания резолюция на Съвета за сигурност, в която се настоява за прекратяване на офанзивата на Хафтар и незабавно спиране на огъна.

Подкрепата беше удар за американските съюзници, тъй като само дни по-рано Държавният департамент насърчи Великобритания да подготви резолюцията, а Помпейо направи официално изявление срещу заграбването на властта от Хафтар.

"Зелената светлина беше дадена от висш държавен служител. В рамките на седмица настъпи пълна промяна в курса. От одобрение те минаха към пълно противопоставяне на резолюцията. Не казаха: "Смятаме, че това е лоша идея". Казаха: "Ще й наложим вето. Не искаме резолюцията да бъде придвижена", каза европейски дипломат.

Същият източникът отбеляза, че САЩ били по-непреклонни в противопоставянето си от Русия, която поискала поправки, за да стане резолюцията "по-балансирана", а не толкова подчертано против Хафтар, но не стигнала дотам да заплашва с вето в Съвета.

Запитан вчера за външната политика на правителството, американският Съвет за национална сигурност се съобрази с Държавния департамент и публикува изявление, в което отново подкрепи спирането на огъня.

Нямаше обаче обяснения за американското противопоставяне на резолюция на ООН или за откритата подкрепа на Тръмп за Хафтар, който има американско гражданство след период на изгнание по време на режима на Муамар Кадафи и е бил обвинен във военни престъпления.

Настъплението на Хафтар изпревари и осуети подготвяната конференция под егидата на ООН в град Гадамес, организирана от специалния пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе.

При посещение в Париж Саламе предупреди Запада да не подкрепя Хафтар. В необичайно рязко за посредник на ООН изказване емисарят заяви: "Той не е Ейбрахам Линкълн, не е голям демократ. Виждайки го в действие, трябва да се тревожим от методите му, тъй като там, където управлява, управлява не меко, а с железен юмрук".

Малцина дипломати смятат, че резолюция на ООН ще успее да спре боевете, но мнозина се безпокоят, че липсата на силно послание от страна на международната общност, съчетано с явната подкрепа от Тръмп, може да доведе до дезертиране към редиците на Хафтар и да ускори падането на Триполи.

Бившият американски специален пратеник за Либия Джонатан Уайнър каза, че превключването на американската политика към подкрепа за Хафтар с убеждението, че той е надежден съюзник в борбата с тероризма, ще има катастрофални последици.

"Опасността тук е, че Либия все повече започва да прилича на Сирия с разрастващ се граждански конфликт, огромен брой бягащи хора, хуманитарна криза и активизиращ се тероризъм", каза Уайнър и добави: "Нужно ни е политическо, а не военно решение".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види