Снимка: Официална Facebook страница

Пиратите-печатари: Дизайн и мастило в градската среда

От Порто до Берлин – улицата се пренася (буквално) върху тениската ви.

Вече не се нуждаете от печатна машина и дизайнерски умения, за да създадете сами автентични дизайни на тениски. Как става това разбираме от берлинската група под бранда raubdruckerin (в превод от немски: пирати-печатари), която преоткрива градската среда в детайл: капаци на шахти, решетки, вентилационни отвори и всякакви релефни градски повърхности са неподозираното вдъхновение на артистите.

Снимка: официална Facebook страница

Креативните берлинчани не могат да работят по всяко време, тъй като материалът, който използват е екологично мастило на водна основа, което не съдържа петрол, съответно лесно ще се отмие от градската повърхност. Техниката всъщност е изключително опростена. Освен мастилото, ви трябват  бояджийски валяк и око за геометрични модели. Мастилото се нанася директно върху повърхността, за да подчертае уникалните форми, които се съдържат в градската среда, след което се поставя плата за печат. Печатат се основно тениски, чанти и други дрехи.

Откриваме дизайни от различни градове, включително Амстердам, Барселона и Париж. Творчеството на raubdruckerin изследва градската повърхност, отразяваща историята, разнообразието и културата на емблематичните европейски градове. Дали скоро ще видим нещо подобно и в България? Огледайте се около себе си. Изкуството е навсякъде, ако искате да го намерите.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види