Снимка: Olesya Grichina

Природно хапче

Ако отделите само 20 минути от деня си, за да се разходите или поседите на място, където се чувствате свързани с природата, ще направите достатъчно, за да понижите съществено нивата на стресовия хормон.

Целта на изследването на университета на Мичиган е била да определят оптималната доза от приемането на т.нар. "природно хапче" в градска среда.

"Известно е, че времето, прекарано сред природата, понижава стреса, но досега оставаше неясно колко точно е достатъчно. Резултатите от изследването ни показват, че за ефикасно понижаване на нивата на стресовия хормон кортизол, хората трябва да прекарват между 20 и 30 минути седнали или разхождайки се на място, на което се чувстват свързани с природата", казва Мери Каръл Хънтър от изследователския екип.

"Природните хапчета" могат да се окажат евтино средство за противодействие на неблагоприятните ефекти върху здравето от урбанизацията и заседналия начин на живот в помещения, белязан от постоянно взиране в екраните на телевизори, компютри и смартфони.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види