Снимка: Getty Images

Долорес слезе от дъгата

Тази история е като една модерна, горчиво-тръпчиво-сладка приказка, но все пак приказка, защото завършва като приказка. Тя започва с това, че Долорес е най-малкото от седем деца в малкия ирландски град Лимерик. Провинциален град, в който нищо не се случва и за едно талантливо момиче няма какво толкова да се прави, освен едно. Тя отива на прослушване в местна рок банда със странното име The Cranberry Saw Us, която по-късно променя името си на The Cranberries.

Вече не толкова малката Долорес записва първия албум с групата през 1993 г. и болезнено иска с него да тръгне нагоре по дъгата на успеха. "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" е името на материала и то издава цялата искрена емоционалност, която звучи и от музиката на групата. "Всички го правят, защо ние не можем?" е основният въпрос на фрустрираните млади музиканти след първоначалната липса на успех. Тогава шансовете наистина не са на тяхна страна – The Cranberries са неизвестна група от малък град в малка държава, с богати музикални традиции, но с твърде малко световноизвестни музиканти, които до този момент се изчерпват основно с U2.

Но приказката си е приказка и в тази част от нея Долорес тръгва нагоре по дъгата, където са мечтите.

Групата не знае какво да очаква от творението си, а то пораства бързо пред очите им. "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" оглавява класaциите във Великобритания и Ирландия в годината на излизането си, а през 1994 г. върхът е достигнат след издаването на "No Need to Argue". Вторият албум е много по-мрачен, а текстовете на песните по един обсебващ начин обхващат всичко между живота и смъртта. Дори най-известната песен от албума и дискографията на групата - "Zombie" поддържа тази стилистика. Тя е написана от Долорес и е посветена на бомбените атентати на ИРА в Уорингтън през 1993 г., при които умират 2 деца. През 90-те самата Долорес е една природна стихия от талант и харизма, величествено стъпила на върха на своята дъга, а с The Cranberries тя издава още три успешни албума до разпадането на бандата през 2003 г.

Както приказката за мнозина други, соловата й кариера е значително по-скромна. Ангелският й глас не е достатъчен без другите от The Cranberries и в нейните албуми липсва познатото богатство от идеи и мелодии. Старата алхимия се завръща със събирането на състава през 2009 г., а през 2017 г. The Cranberries дори издадоха акустичния албум "Something Else" с кавъри на десет техни сингъла и три нови парчета. Материалът съдържа 13 песни, записани с ирландския камерен оркестър в Университета на Лимерик.

Извън светлините на прожекторите провиторечията в Долорес са класически образец за борбата на крайностите в самоличността на големия артист. От една страна тя има красив, нежен и запомнящ се глас, но завинаги остава в спомените с пънкарски вид и с късата си подстрижка от 90-те. От друга страна Долорес е силно религиозна и посещавала папа Йоан Павел II два пъти през 2001 и 2002 г., като дори завежда майка си да се запознае с него. Певицата е поканена от папа Франциск за ежегодния коледен концерт във Ватикана през 2013 г., но въпреки католическите традиции, Долорес е разведена след 20-годишен брак, с три деца от бившия мениджър на Duran Duran.

Всички противоречия може би се дължат не просто на артистична персона, ами на сериозно психическо заболяване. През 2014 г. Долорес е арестувана на американското летище Шанън след полет. По време на полета от Ню Йорк тя се държи грубо с екипажа и обижда пътниците. При ареста певицата оказва яростна съпротива и удря с глава единия от полицаите, а другия наплюва, като през цялото време им крещи, че тя им плаща заплатите от данъците си. Всички обвинениня срещу нея са свалени по-късно, след като тя се извинява публично и дарява 6000 евро.

Под повърхността обаче се случва нещо друго. Медицинският доклад от случая доказва, че в момента на инцидента Долорес не е била в добро психическо състояние, а по-късно певицата публично призовава хората с такива проблеми да потърсят помощ. От помощ има нужда и самата Долорес, която вече върви надолу по дъгата.

През 2017 г. някои от концертите на Cranberries бяха отменени, заради нейни "проблеми с гърба", но през същата година тя публично призна за биполярното си разстройство, което е диагностицирано две години по-рано. Певицата признава, че винаги е имала проблеми с резките промени в настроенията, а постоянните люшкания между екзалтация и депресия са белязали целия й живот.

Долорес дори посвещава една песен от последния албум на групата на това:

С The Cranberries Долорес стигна върха на дъгата си, защото създаде музика, заредена с едно настроение, което кореспондира правилно само с подобно на него. Затова групата звучи в пълната си цялост в меланхоличния момент, музиката им докосва, когато сте в размисъл за мястото си в житейската мелница или просто когато  мислите за някого, когото сте обичали, обичате или ще обичате. Долорес О`Риърдън завеща музика, изящна като скулптура, интелектуална като тръпка и сладко-горчиво-тръпчива като изгубена любов.

Кой би предположил, че в дните след 15 януари 2018 г. поводът да си пуснем The Cranberries ще бъде това, че Долорес слезе от дъгата?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види