Снимка: Joao Victor Xavier

Домашен любимец или член на семейството

Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват, че собствениците на домашни любимци не виждат нищо лошо в това да се къпят с тях, да ги целуват за довиждане и дори да им споделят проблемите си.

Допитването е обхванало 2000 стопани на кучета и котки. Резултатите сочат, че се увеличава броят на собствениците, които третират питомците си като сродници и разчитат на тях в трудни времена и стресови ситуации. 

Един на петима стопани на котка не крие, че става рано, за да поднесе закуска на любимеца си. 40 процента от собствениците на кучета пък позволяват на четириногите си другари да нощуват в леглата им. Стопаните не крият също, че редовно целуват домашните си любимци. 15 процента от анкетираните споделят, че дори са отсъствали от работа, когато питомците им не са били във форма. Някои признават, че дори се обаждат по телефона на приятели или роднини докато са на работа, само за да могат да чуят мъркането на котарака си.

Над 60 процента от участниците в допитването признават, че чувстват по-близки домашните си любимци, отколкото някои членове на семейството. И много от тях мислят, че това поведение е напълно нормално - 9 от всеки 10 собственици заявяват, че "не им пука" какво мислят хората за тяхната връзка с животните. Други позволяват на животните си да изберат какво да гледат по телевизията и дори им четат книги, а четвърт от тях нямат нищо против да вземат кучето със себе си, когато вечерят в ресторант.

"Хората са еволюирали да обичат и да се грижат за беззащитни същества, независимо дали те спадат към човешкия род или не. Кучетата и котките с техните големи очи и понякога тромави движения подтикват стопаните си към грижовно поведение", казва психоложката Дебора Уелс от Кралския университет в Белфаст.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види